Bagage perikelen: wat mag nu wel en niet mee in het vliegtuig?

Bagage perikelen: wat mag nu wel en niet mee in het vliegtuig?

28/04/2014 0 By Travelette

luchthaven, vliegveld, vliegtuig, schiphol, bagage

Wanneer je dit leest lig ik lekker aan de Costa Brava te bakken…dat hoop ik althans. Op het moment van schrijven ben ik nog druk bezig met de voorbereidingen, maar ik heb helaas nu al lichte stress als ik denk aan inpakken en als ik anderen mag geloven ben ik niet de enige die hier last van heeft. Zou heel gek zijn ook.
Maar goed, ik reis dus met álleen handbagage en dat doe ik zelden, tenzij ik met Ryanair vlieg. Sinds kort moet je ook apart betalen voor de ruimbagage (ja ik vind het ook niet leuk) en aangezien ik met Ryanair een keertje voor 2 weken aan bagage in een weekendtas met handbagage afmetingen heb kunnen proppen, kunnen 6 dagen er makkelijk in. Hoop ik.
Wanneer je alleen handbagage meeneemt krijg je natuurlijk dat probleem met de toiletspullen en vloeistoffen. Wat mag er allemaal mee en wat niet? En hoe mag je het wel meenemen in je handbagage? En hoe zit dat met andere zaken waar je eigenlijk nooit bij stil staat? Zoals het vervoeren van je huisdier of je sportattributen? Ik heb het nog eens haarfijn uitgezocht.

Lijst met verboden voorwerpen/ Ruimbagage
In principe mag je niets wat gevaarlijk is voor de veiligheid meenemen. Logisch. De lijst met verboden voorwerpen heeft het dan over:

  • Vuurwapens of apparaten die projectielen kunnen afvuren en daarmee iemand kunnen verwonden
  • Verdovingsapparaten (denk aan pepperspray, stunguns e.d.)
  • Voorwerpen met scherpe randen of punten waarmee iemand verwond kan worden (ook scheermessen en scharen met bladen van meer dan 6 cm vanaf de scharnierpunt gemeten)
  • Stompe voorwerpen waarmee kan worden geslagen/verwond (denk aan knuppels en stokken)
  • Explosieven of brandgevaarlijke stoffen of voorwerpen die deze indruk kunnen geven (denk aan gassen, munitie en vuurwerk)

Als je deze lijst leest denk je vast: logisch. Maar het is goed om deze lijst toch even door te nemen. Ik was ook niet zeker over de scheermesjes en scharen.
Zijn er toch bepaalde gevaarlijke stoffen die je moet vervoeren, neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.
Vloeistoffen en gels voor cosmetische doeleinden mogen uiteraard wel vervoerd worden in de ruimbagage.

Handbagage
Voor handbagage zijn de regels sinds 2006 voor de EU sterk aangescherpt.
Je mag vloeistoffen meenemen die per verpakking maximaal 100 ml vloeistof bevatten en per persoon mag je 1 liter vloeistof meenemen in je handbagage. Alle verpakkingen moeten vervoerd worden in een plastic hersluitbaar zakje van maximaal 1 liter. Dus 1 zakje per persoon. Medicijnen en babyvoer mogen ook mee als je kan aantonen deze nodig te hebben tijdens de vlucht.
Uit ervaring bleek dat er nog maar weinig zakjes te verkrijgen zijn op de luchthaven. Bij de Etos vond ik ze bij de reisartikelen en mini-verpakkingen. Gratis! Bij de Hema vond ik handige hersluitbare doorzichtige etuitjes die voldoen aan de EU regels voor handbagage. Ook handig voor in je handtas.

Eten, drinken en andere artikelen die je tax-free koopt nadat je langs de douane bent geweest mogen allemaal gewoon mee in je handbagage, tenzij ze niet goed verpakt en verzegeld zijn door de winkel of aan boord. Let daar dus op! Bewaar ook altijd de aankoopbon, zodat je kan bewijzen dat je ze tax-free hebt gekocht op de dag van de vlucht. Je wilt niet dat ze denken dat je het stiekem binnen wil smokkelen.

Bijzondere/ afwijkende bagage
Onder bijzondere of afwijkende bagage wordt sportuitrusting in alle soorten en maten verstaan. Denk aan wintersport-, vis-, golf- en duiksportuitrusting. Maar ook fietsen en kinderwagens.
In principe alle bagage dat te grote afmetingen heeft, uitsteekt aan verschillende kanten of dat te zwaar is (meer dan 32 kilo). Afwijkende bagage kunt u afgeven bij de ‘odd size bagage’ balies waar het apart van uw andere ruimbagage wordt ingecheckt. Hier hangen vaak kosten aan (niet altijd). Als er kosten zijn worden die gebaseerd op gewicht, grootte en vlucht. Wil je het goedkoop laten vervoeren? Dan kun je erover nadenken om het als luchtvracht te verzenden. Informeer altijd even bij je luchtvaartmaatschappij wat de voorwaarden zijn betreft deze bagage en de eventuele kosten.

Huisdieren
Regels voor het vervoeren per vliegtuig van honden of katten verschilt ook per luchtvaartmaatschappij. Er zijn drie manier om je huisdier te vervoeren: in de cabine, in het ruim, of op een aparte vlucht zonder begeleiding.
Wanneer je het dier meeneemt in de cabine gelden er ook een hoop regels waaraan je je moet houden. De grootte van het dier, het verplichte gebruik van een kennel en het feit dat je dier niet uit de kennel mag tijdens de vlucht.
Sommige maatschappijen staan het vervoer in de cabine niet toe en daarom zal het dier dan vervoerd worden in het ruim. Dit deel van het ruim heeft een normale luchtdruk en is altijd verwarmd.
Er komt ook nog papierwerk bij kijken. Je dier heeft een geldige gezondheids- en hondsdolheidverklaring nodig om te reizen. Informeer ruim van te voren bij je luchtvaartmaatschappij naar hun regels en kosten wat betreft het vervoer van je dier. Het kan namelijk zijn dat je hond of kat onverhoopt nog injecties moet halen of langs de huisarts moet voor controle.

Zoekgeraakte bagage
Het is iedereens grootste nachtmerrie. Je komt aan op bestemming en je koffer zit weer eens niet bij de eerste lading bagage op de band. Ook niet bij de tweede en derde. Het zweet breekt je stiekem al uit.
Het komt gelukkig niet vaak voor, maar er zijn altijd wel mensen die hun bagage kwijt zijn geraakt. Wanneer dit gebeurt op bestemming kun je het beste meteen de reisleiding informeren. Heb je geen reisleiding? Zoek dan meteen de dichtstbijzijnde informatiebalie en leg de situatie uit. Het kan voorkomen dat je bagage per ongeluk op een andere vlucht is gezet of achter is gebleven. In sommige gevallen kan de bagage later bij je afgeleverd worden in het hotel. Zorg daarom ook altijd dat je een bagagelabel met naam, adres en het liefst ook adres van je accommodatie op bestemming aan je koffer hangt. Dit bleek, in mijn tijd als reisleidster, bijzonder handig toen mijn gasten op bestemming de verkeerde koffers uit de transferbus gehaald hadden. In een wip hadden de gasten hun eigen koffers weer terug en konden onbezorgd hun vakantie starten.
Raak je je bagage op de luchthaven voor vertrek kwijt? Zoek dan ook zo snel mogelijk een informatiebalie op of bel klantenservice van de betreffende luchthaven.

Zijn jullie weleens je bagage kwijtgeraakt of is het weleens ergens achtergebleven?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather