Cuba deel II: Pinar del Rio, de groene provincie

Cuba deel II: Pinar del Rio, de groene provincie

19/04/2014 0 By Travelette

Pinar del Rio, Vinales, Mogotes, tabak

In dit tweede deel van de reeks over Cuba komt de provincie Pinar del Río aan bod. Tijdens mijn studiereis was dit ook de tweede bestemming die we aandeden na Havana. Waarom je het moet zien lees je hieronder verder!

Pinar del Río
De Cubaanse provincie Pinar del Río betekent “Pijnboom van de rivier” en dat is niet voor niets. De provincie staat vol met hoge dennenbomen en is dus groen en bebost. Het is ook hier dat er veel landbouw wordt bedreven. Al met al geeft het een beetje een jungle gevoel. Nadat we Havana hadden verlaten, wat natuurlijk een grote stad is, was deze provincie geheel het tegenovergestelde van wat we dachten dat Cuba was. Natuurlijk is er ook natuur. En wat voor natuur! De provincie ligt in het uiterste westen van het Cubaanse eiland met als hoofdstad, je raadt het niet, Pinar del Río! De provincie telt ruim 700.000 en is beroemd door de tabaksindustrie. Ruim 70-80 procent van de tabaksproductie van Cuba komt uit deze provincie. De hoofdstad Pinar del Río wordt vaak bezocht door de sigaren- en rumfabrieken. Deze zijn ook te bezoeken. Wij hebben beide fabrieken bezocht.
Sigarenfabriek Fábrica de Tabacos Francisco Donatién
De Cubanen die hier werken rollen de hele dag door één van de beste sigarenmerken ter wereld. Ze zitten achter houten bureautjes en rollen de ene na de andere sigaar. Zo’n 120 per dag, 4 a 5 per kwartier. Tijdens het werk is er altijd 1 Cubaan die het nieuws of korte verhalen voorleest zodat de rollers gestimuleerd blijven tijdens het eentonige werk. Veel verdient het ook niet. Ze verdienen zo’n 11 CUC per maand. Omgerekend 8 euro per maand. De doosjesinpakkers verdienen iets meer.
Het is mogelijk om een rondleiding door de fabriek te krijgen. De gang van zaken worden haarfijn uitgelegd en je ziet alles van dichtbij. Je loopt zelfs pal langs de sigarenrollers, wat eigenlijk ook een beetje ongemakkelijk voelde. Zij zijn aan het werk en je komt ‘aapjes kijken’. De rollers zijn bezoekers gewend en de kans om een dergelijke fabriek te zien moet je niet aan je voorbij laten gaan. Je kan na de rondleiding een doosje sigaren kopen. Entrée kost 5 CUC; ongeveer 3.60 euro. De rondleiding duurt ongeveer 15-20 minuten. Geopend: doordeweeks van 9 tot 12 en van 1 tot 4 uur. Zaterdag: 9 tot 4 uur. Rumfabriek Casa Garay Fábrica de Guayabitasdel Pinar
In deze kleine fabriek wordt de lokale likeur Guayabits del Pinar geproduceerd. Je kan ook hier een rondleiding krijgen en zien hoe de likeur gebrouwen wordt. Na de rondleiding krijg je de gelegenheid om de 2 soorten likeur, zoet en droog, te proeven tijdens de proeverij en eventueel een flesje te kopen. Entree is 1 CUC (70 eurocent) en flesjes Guayabits kosten 4 CUC (3 euro). De rumfabriek is op dezelfde tijden geopend als de sigarenfabriek.
Viñales Viñales is beroemd om zijn vallei: De Viñales-vallei. Deze 132 km² grote vallei heeft een bijzonder landschap. De grote ronde kalkstenen bergen genaamd Mogotes zijn 100 tot 200 meter breed maar nooit hoger dan 25 meter. Ze staan willekeurig verspreid in de Vallei wat een bijzonder uitzicht geeft. Vanuit ons hotel, dat op een heuvel lag, hadden we een overweldigend uitzicht over de vallei en de mogotes. Mogotes, vinales, vallei, bergen, uitzicht hotel, la ermita, vinales, vallei, cuba, pinar del rio Ons hotelcomplex heette ‘La Ermita’. Bekijk hier de website van het hotel.

Vanuit dit hotel hebben we excursies gedaan in de omgeving. Vijf kilometer ten noorden van het dorpje Viñales bevindt zich de Cuava del Indio (Indianengrot). Deze grot werd gebruikt in de 16e eeuw als schuil- en begraafplaats van de Guanahatabey Indianen. Hij werd pas aan het begin van de 20e eeuw ontdekt en sindsdien komen er veel toeristen op af. Na een korte wandeling door de ondergrondse tunnels kom je uit bij de rivier waar je de laatste 5 minuten met een bootje naar buiten vaart. Entrée kost 5 CUC (3.60 euro). Wanneer je de grot hebt gezien is er gelegenheid om souvenirs te kopen of ergens te gaan eten of drinken.
Vervolgens hebben we de ‘Mural de la Prehistoria’ bezocht. Dit is een wandschildering van 120 bij 180 meter op de zijkant van een Mogote. De schildering is in de jaren 60 gemaakt door kunstenaar Leovigildo González in samenwerking met de lokale bewoners, in opdracht van Fidel Castro. Het moet de ‘opkomst van de socialistische mens uit de oerwildernis’ voorstellen. Het was zeker interessant om te zien, maar ik wist zelf niet goed wat er van te vinden. Het bezoeken van de Mural is gratis. mural de la prehistoria cuba mogotes vinales vallei

Soroa & Las Terrazas
Op de derde dag van onze reis naar Pinar del Río hebben we Soroa bezocht in het oosten van de provincie. In de omgeving van Soroa is veel te zien, zoals El Orquidario oftewel de orchideeëntuin. Het is de grote tuin in Cuba met meer dan 20,000 planten van 700 orchidee soorten. De tuin ligt op een heuvel waardoor je tijdens het wandelen berg op of af loopt. Op bepaalde punten heb je ook een prachtig uitzicht op lager gelegen delen van de tuin. De tuin staat niet alleen vol met orchideeën. Er groeien ook palmen, varens en andere bomen. En je ziet de mooiste tropische vogels voorbij vliegen.
Later op de dag hebben we met zijn allen Las Terrazas bezocht en tijd voor wat actie. We deden een Canopytour. Het ziet er eng uit, maar het was geweldig. We werden in een tuigje gehesen,zodat je aan een katrol kon hangen aan een ijzeren koord en dan dus 25 meter boven de bomen naar een toren 300 meter verderop kon sjezen. Het duurde even, maar ik ben gegaan. Je gaat ongeveer 30 km/u. We raasden over boomtoppen en zelfs een meertje. Het geeft echt een kick om dit te doen. Dit inclusief de omgeving maakt het echt een onvergetelijke ervaring.
Hierna bezochten we Cafetal Buena Vista. Een ruïne van een vroegere koffieplantage waar slaven gedwongen werden te werken. Er staan overblijfselen van huisjes waar ze de hele nacht staand moesten slapen, hutje mutje. Ook hier drong het besef weer door dat de slavernij overal aan de orde van de dag was, eeuwen geleden. Het bezoeken is gratis en zeker de moeite waard. Buena Vista is Spaans voor Mooi Uitzicht en dat is zeker wat je ziet als je hier rondloopt.

Het reizen door de provincie Pinar del Río alleen al is een prachtige ervaring en heel anders dan de rest van Cuba waardoor ik, persoonlijk, vind dat je hier echt naartoe moet gaan om deze andere kant van Cuba zelf mee te maken. Je zult er absoluut geen spijt van krijgen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather