Cuba: Parel van de Cariben – Havana

Cuba: Parel van de Cariben – Havana

08/04/2014 2 By Travelette

Je denkt eraan om op reis te gaan, maar kan niet kiezen tussen een actieve of een luie vakantie. Je vindt het niet erg om een tijdje te reizen, houdt van authentiek en cultureel. Je zou het niet verwachten, maar misschien is Cuba dan de bestemming voor jou! Deze keer het eerste deel van de reeks over Cuba: Havana.

Toen ik in 2010 te horen kreeg dat ik met mijn (verplichte) studiereis drie weken naar Cuba zou gaan, wist ik in eerste instantie ook niet wat ik ervan moest denken. Cuba.. Is dat niet dat land waar het communisme nog hoogtij viert? Ja, maar ook zeker het land van salsa, sigaren, natuurlijke schoonheid (prachtige bounty stranden en nationale parken) en vriendelijke gastvrije mensen. Daarbij is het nog eens het veiligste land van Midden- en Zuid-Amerika. Dit komt omdat Cuba’s communistische systeem het verbied voor Cubanen om met toeristen te spreken (wat in de praktijk gewoon gebeurd en niet te vermijden valt) en daarbij zijn toeristen een bron van (hoognodige) inkomsten voor het land dat vrij geïsoleerd is vergeleken met andere landen, dus mag het ook geen slechte reputatie krijgen voor reizigers. Natuurlijk is het aan te raden om op je hoede te zijn wanneer je reist. Verdiep je van te voren in het afdingen van je aankopen, want Cubanen schromen er dan weer niet voor om je te bedotten.
Enfin, mijn reis zag er als volgt uit:cuba

Havana

In dit deel uit de reeks over Cuba: Havana.
Onze rondreis begon, na een 10-urige vlucht vanaf Schiphol, in Havana; de hoofdstad van Cuba. Havana is een charmante stad met ruim 2 miljoen inwoners. En dat op een land met maar 11 miljoen inwoners!

Havana
Havana is een must-see wanneer je op Cuba bent. Als je de stad bezoekt vind je jezelf al gauw in het oude Havana (Havana Vieja), waar de old-timer taxi’s aan je voorbij zoeven. De oude koloniale gebouwen staan overal waar je kijkt. De oude stad is sinds de revolutie in 1959 niet meer veranderd. Het is namelijk verboden bij de wet om koloniale gebouwen te restaureren. Dit kan voor sommige mensen nogal een cultuurshock geven. Maar wanneer je landen als Egypte of Tunesië kent zal dit erg meevallen.
Een aantal bezienswaardigheden in Havana die je echt niet mag missen:

  • Museo de la Revolucíon: Dit museum is gewijd aan de Cubaanse Revolutie waar wapens en andere objecten uit de revolutie tentoongesteld worden. Zelfs de beroemde boot Granma waarmee Che Guevara en Fidel Castro op Cuba landde aan het begin van de revolutie staat er om bezichtigd te worden.
  • Plaza de la Revolución: Dit grote plein in het centrum van Havana is de plaats waar oud-president Fidel Castro vroeger 2 maal per jaar zijn volk toesprak. Op het plein staat onder andere een groot monument voor José Martí, Cuba’s nationale held. Tegenover dit moment staat het regeringsgebouw voor binnenlandse zaken met een immens staalsculptuur op de gevel van Cuba’s andere nationale held: Che Guevara.
  • Malecón: De 7 kilometer lange boulevard waar de Cubanen zowel overdag als ‘s avonds komen om te relaxen. Vaak wordt er dan ook muziek gemaakt en gezongen.
  • El Capitolio: De Cubaanse regering was hier gezeteld tot aan de revolutie. Het gebouw is bijna een kopie van het Amerikaanse Capitool in Washington D.C. Op dit moment is het gebouw in gebruik als de Cubaanse academie voor wetenschappen. Het gebouw mag bezocht worden, wat zeker de moeite waard is. Het is prachtig.
  • Hotel Nacional: Het misschien wel beroemdste hotel van Cuba en een van de weinige vijfsterrenhotels van Cuba. Het hotel ligt aan de Malecón en daardoor maar een paar meter van zee af. Dit geeft een prachtig uitzicht vanuit het hotel. Voor de revolutie werd het hotel wereldberoemd doordat vele sterren en rijke mensen hier verbleven. Er hangen foto’s en objecten van alle beroemdheden die er verbleven en het hotel is ook toegankelijk voor niet-gasten. Je mag er vrij rondlopen en de winkeltjes bezoeken. In de tuin van het hotel staan nog overblijfselen van een kanon uit de 19e eeuw van het batterij dat hier gevestigd was.
  • Camara Oscura: Bovenop een hoog gebouw aan de Plaza Vieja in het centrum van Havana staat een Camera Obscura die beelden van buiten via een periscoop projecteert op een wit doek. Gebaseerd op de eeuwenoude techniek van de vroege camera kun je de hele ´skyline´ van Havana bekijken. De camera kan in en uit zoomen en kan 360 graden draaien. Een hele bijzondere manier op de stad te zien. Wanneer je de ruimte verlaat kun je op het dak het gebouw ook nog ´live´ genieten van het mooie uitzicht op de stad.

In Havana is natuurlijk nog veel meer te zien en te doen. Ga eens eten bij een paladar (particulier restaurant). Deze worden over het algemeen gerund door families, vaak zelfs bij hen thuis in de achtertuin of een speciaal daarvoor ingerichte ruimte. Hier proef je letterlijk en figuurlijk het echte Cubaanse leven. Maar kijk niet raar op als je tijdens het bestellen ‘no hay’ (hebben we niet) als antwoord krijgt. Het komt voor op Cuba dat niet alles altijd op voorraad is. Mensen moeten zelf hun voorraad inslaan en kopen bij andere Cubanen in of verbouwen deze zelf. Vervelend of niet, het heeft wel zijn charme en er zijn genoeg alternatieven.
Verder telt Havana tal van pleintjes en kerken die zeker de moeite waard zijn om te verkennen. De echte Cubaanse sfeer is nooit ver te zoeken. Doordat reclame voor producten verboden is in Cuba zul je nooit billboard zien in de straten of commercials horen op de radio. Staatspropaganda daarentegen wel, maar dat maakt Cuba weer Cuba.
Uitgaan in Havana is ook iets wat je echt zou moeten proberen. Er zijn genoeg salsaclubs, bars of restaurantjes waar je ´s avonds laat kan genieten van Cubaanse zang en dans. Soms zelfs gewoon op straat! De zogeheten Casa de la Trova´s zijn ook een bezoekje waard. In elke stad op Cuba kun je er wel eentje vinden. Dit zijn speciale huizen waar men samenkomt om muzikaal te zijn.
Voor het geld hoef je een reis niet aan je voorbij laten gaan. Cuba is een goedkoop land. Voor 50 cent heb je al een glas drinken en voor 1 euro een broodje. Ook alcohol is goedkoop en vaak beter verkrijgbaar (en goedkoper) dan softdrinks. Denk aan Bacardi Rum, Mojito of een Cuba Libre. Spotgoedkoop voor ons Nederlanders, maar erg duur voor de gemiddelde Cubaan die soms maar 8 euro per maand verdiend. Daarom is het ook geen zonde om wat verzorgende producten mee te nemen om uit te delen aan de bevolking. Zo heb je toch nog het gevoel wat terug te hebben gedaan voor deze vriendelijke mensen en dit mooie land.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather