Dwergstaat Malta: verrassend mooi en authentiek

Dwergstaat Malta: verrassend mooi en authentiek

17/04/2014 1 By Travelette

Malta

Mijn vader zei vroeger vaak: “Ik wil ooit nog eens naar Malta.” Alleen hiervan kende ik de naam van dit landje en pas veel later wist ik het te liggen op de kaart van Europa. Wat voor land het is, hoe het eruit ziet, dat wist ik eigenlijk niet. Maar wie eigenlijk wel, naast de mensen die er zijn geweest? Tijd om daar verandering in te brengen, want Malta is bijzonder.
Toen ik me voor de zomer van 2012 met mijn vriend ging oriënteren op een bestemming,we wisten in ieder geval dat we naar een eiland wilde, kwam Malta aan ons voorbij. We zijn ons eens gaan oriënteren op de natuur van het land, de steden, de geschiedenis en de verhalen van de mensen die er zijn geweest.
Door de mooie beelden en de verhalen van het land en de prijs van het hotel (€600 p.p. voor 10 dagen met LO in het hoogseizoen) gingen we overstag. En daar hebben we geen spijt van gehad. Hieronder lees je waarom.

Malta
Malta is een dwergstaat gelegen in de Middellandse Zee met als hoofdstad Valletta. Het ligt ongeveer 110 km ten zuiden van het Italiaanse eiland Sicilië, 290 km ten oosten van Tunesië en op ongeveer 3 uur vliegen van Nederland. De officiële landstalen zijn Maltees (ontstaan uit Arabisch) en Engels (Malta is sinds 1964 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk). Malta wordt gevormd door de eilanden Malta (het grootste eiland), het kleine Gozo en het nog kleinere Comino. Er is het gehele jaar geen tijdsverschil met Nederland en er wordt betaald met de Euro. Klinkt al goed, toch?
Malta telt ruim 400.000 inwoners op een oppervlakte van 316 km². Daarmee is het één van de dichtstbevolkte landen ter wereld en is het dus een klein land. Met de auto reis je in een half uur van de ene kant van het eiland, naar de andere kant. In een vakantie van een week of langer kun je dus gemakkelijk het hele land verkennen.
Malta heeft een typisch mediterraan klimaat met milde natte winters en droge warme zomers. Van eind april tot begin oktober valt er vrijwel geen regen. De zomermaanden worden ervaren als warm, droog en dor met veel zonzekerheid. In de maanden juni, juli en augustus schijnt de zon wel 11 tot 12 uur per dag. Het blijft tot laat in de avond warm. Om middernacht is het vaak nog 25 graden en kun je dus nog lang genieten van een terrasje. De gemiddelde maximum temperatuur overdag ligt dan rond de 30 graden.
Malta heeft in de zomer regelmatig te maken met de sirocco. Dit is een hete luchtstroming uit de woestijn in Afrika die dagenlang over het eiland kan waaien. De temperatuur kan dan oplopen tot 40 graden.
In oktober t/m april is de gemiddelde temperatuur 15 graden en kan het soms behoorlijk waaien en regenen, maar echt koud wordt het hier nooit.

Rotskusten in Bugibba

Bezienswaardigheden
Eigenlijk is heel Malta een bezienswaardigheid op zichzelf. Het eiland heeft prachtige rotspartijen. Helaas heeft het hierdoor ook weinig zandstranden. De bekendste badplaatsen in Malta hebben helaas rotskusten. Maar wees niet getreurd lieve strandliefhebbers. Zelf ben ik bij de twee populairste zandstranden geweest: Golden Beach en Mellieha Bay. Ze zijn er dus wel! Dit zijn vrij grote stranden met goudgeel zand en kalm helder blauw water. Beide stranden liggen aan de westkust van Malta in een baai waar ook een lekker windje staat. Ze zijn makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer en aangezien Malta klein is ben je nooit langer dan een half uur onderweg vanuit de badplaatsen naar één van deze stranden. Aanrader dus!
Maak je niet al te druk over het al dan niet aanwezig zijn van een zandstrand. Elk hotel heeft hier slim op ingespeeld door grote aantrekkelijke zwembaden aan te leggen bij hun hotel. En dat is ook niet verkeerd.
Wil je toch in zee zwemmen? Dat kan. Op sommige plaatsen, zoals in Buġibba en St. Pauls Bay, zijn vlonders met trapjes gebouwd waardoor je toch in zee kan zwemmen. Op het rotsstrand worden dan vaak ook ligbedjes verhuurd en zijn er zoetwaterdouches aanwezig.

Rotsstrand langs de boulebard in Buġibba

  • Valletta

Valletta is de hoofdstad van Malta en met ongeveer 7000 inwoners eerder een dorp dan een stad. Toch is het zeker de moeite waard om hier rond te kijken. Valletta is een stad die makkelijk te verkennen is. De straten zijn volgens een schaakbordpatroon aangelegd, omdat de stad vooraf gepland was. De bouw van de stad is begonnen in 1566. Sindsdien is er weinig veranderd in het historische centrum en dat is te zien. De oude stad is bijzonder mooi en voelt middeleeuws aan. Het is ook niet voor niets dat de stad in 1980 op de Unesco Werelderfgoedlijst werd gezet.
Wanneer je door Valletta wandelt zul je al gauw bij de haven uitkomen. Omdat het oude centrum vrij hoog gelegen is heb je een mooi uitzicht over de haven en omliggende gebieden.
Malta is grotendeels katholiek. Dit is te merken aan de pracht en praal van de kerken en kapelletjes die je overal kan vinden. De meeste grote kerken hebben een koepel in plaats van een toren waardoor ze uniek zijn en makkelijk te herkennen.
De bekendste kerk in Valletta is de Sint-Janscokathedraal. De kathedraal stamt uit de 16e eeuw en is geheel in barok-stijl gewijd aan Johannes de Doper. Het bijzonderste stuk uit de kathedraal is het schilderij “De Onthoofding van Johannes de Doper (1608)” van de beroemde Italiaanse kunstschilder Caravaggio.
Haven Valletta Malta

Valletta gezien vanuit Sliema Malta

  • Sliema

Deze plaats biedt een prachtig uitzicht op Valletta vanuit Sliema Bay, de haven van Sliema. Sliema zelf is de stad waar je heen moet als je wilt winkelen. De stad heeft een kilometerslange boulevard waar je fijn over kunt wandelen langs het water. Onderweg zie je overal bootjes liggen die tochtjes aanbieden, zoals Captain Morgan Cruises.
Ga je voor het shoppen naar Sliema, bezoek dan het winkelcentrum “The Point” op de punt van Sliema. Dit grote winkelcentrum heeft 3 verdiepingen met 66 verschillende winkels. Alle grote merken zijn vertegenwoordigd maar er zijn ook leuke kledingwinkels aanwezig die voor ons onbekend zijn. Krijg je trek? Er zijn genoeg horeca gelegenheden aanwezig.
In de stad zelf zijn ook leuke winkels te vinden, zodat je tegelijkertijd ook wat ziet van de omgeving en Sliema zelf. Er zijn ook genoeg leuke restaurantjes langs de boulevard met een prachtig uitzicht op de haven en Valletta.
Mooie gevel in Sliema Malta

  • Gozo

Het kleine eiland Gozo (67 km²) biedt een pracht aan natuur. Onderweg zie je indrukwekkende kliffen en rotsformaties. Maar het pronkstuk van Gozo, en misschien wel van Malta is de “Azure Window”.
Deze rots is door de zee en de wind zo uitgesneden dat er een groot raam is overgebleven waar de zee doorheen stroomt. Met het juiste zonlicht lijkt de zee daar azuurblauw.
Het is mogelijk om ‘het raam’ te beklimmen, er is genoeg gratis parkeergelegenheid.
Vlakbij is een klein strandje met bootjes waar we de gelegenheid hadden om met een gids langs de Azure Window te varen. Allereerst voeren we door een grottenstelsel met mooie druipstenen en helder blauw water. Later kwam we aan de andere kant op open zee en draaiden we ons om richting ‘het raam’. Zoals je ziet op de foto hieronder is het écht azuurblauw.
Azure Window vanaf de achterkant Gozo Malta

Leuk feitje voor de ‘Game of Thrones’ fans is dat dit ook de locatie is geweest waar de ‘Dothraki Wedding’ is gefilmd.

Scène uit Game of Thrones met op de achtergrond de Azure Window Gozo Malta

Gozo heeft nog veel meer te bieden. Wij hebben destijds een excursie geboekt via de reisorganisatie en daar zat de ferry heen naar Gozo en de jeeps waarmee we het eiland gingen verkennen bij inbegrepen. Terug naar Malta gingen we met een speedboot. Daarover verder in deze post meer.
Bedevaartsoord Ta’pinu, wat bekend staat als het katholieke middelpunt van Gozo, hebben we ook bezocht. Deze basiliek schijnt vaak te maken te hebben met mirakels nadat mensen hier hebben gebeden. Mensen leggen hier bedankjes weg voor Maria. Zo liggen er krukken, houten benen en andere ledematen. Maar ook geschreven bedankjes voor het verhoren van hun gebeden.
Later zijn we nog vertrokken naar de hoofdstad van Gozo, Victoria (Rabat genoemd door de lokale bevolking). Victoria is midden op het eiland gebouwd en is bekend door de prachtige citadel die op een heuvel naast de stad staat. Gozo is zo klein, dat je bovenop de citadel aan alle kanten de zee in de verte kan zien.
Citadel in Victoria Gozo Malta

Uitzicht over Victoria vanaf de Citadel Gozo Malta

  • The Blue Lagoon

Onderweg met de speedboot terug van Gozo naar Malta vaar je langs het nog kleinere eiland Comino (3,5 km²). Dit eilandje staat bekend om het stukje azuurblauwe zee dat terecht ‘The Blue Lagoon’ heet. We hebben er helaas niet kunnen zwemmen. Er zat geen stop in ons tochtje, wel een klein rondvaart. Maar er zijn genoeg boottochtaanbieders die erheen varen voor een dagje paradijs. Je mag hier duiken, zonnen en snorkelen. En om eerlijk te zijn: wie wilt dat nou niet?
Het eiland heeft een natuurreservaat waar je fijn kan wandelen en de enige andere bezienswaardigheid naast ‘the lagoon’ is de 17e eeuwse wachttoren. Er wonen buiten het seizoen om 5 mensen op dit eiland, tijdens het hoogseizoen meer zodat de enige 2 hotels hier gerund worden.
Afkoelen in The Blue Lagoon Comino Malta

  • Marsaxlokk

Marsaxlokk is een klein traditioneel vissersdorpje in het zuidoosten van Malta. Hier vind je de typische bont gekleurde bootjes (luzzu) die je op de ansichtkaarten ziet staan. Vaak vind je hier een markt langs de boulevard waar je vis of souvenirs kunt kopen. Vlakbij de haven staat ook een mooie Maltese kerk die je kan bezoeken. Verder is er weinig te beleven, maar het is zeker de moeite waard om een traditioneel Maltees dorpje te ontdekken.
Typisch Maltese bootjes in de haven van Marsaxlokk Malta

  • Blue Grotto

De Blue Grotto hebben we op dezelfde dag bezocht als Marsaxlokk als onderdeel van een eilandtour excursie, ook geboekt via onze reisorganisatie.
De Blue Grotto is gigantische rotsformatie waarbij er door zeestroming en wind 7 grote grotten zijn uitgehouwen. Bij aankomst heb je een mooi uitzicht van bovenaf op de Blue Grotto en zie je de bootjes al rondvaren. Als je naar beneden loopt kom je vanzelf uit bij de opstapplaats voor de rondvaart. De rondvaart duurt ongeveer 20 min en kost 7 euro voor volwassenen en 3.50 voor kinderen. Tijdens de rondvaart worden de grotten bekeken waar het water door het witte zand azuurblauw kleurt.
Blue Grotto Malta

Binnen in de Blue Grotto Malta

Natuurlijk heeft Malta nog veel meer moois te bieden, zowel qua natuur als oudheid. Maar deze bovenstaande bezienswaardigheden vond ik toch wel het meest noemenswaardig.
Met het openbaar vervoer is alles in Malta prima te bereiken en voor weinig geld. Al moet je dan wel goed zijn in time-management om bijvoorbeeld alles te bezoeken in 1 dag op Gozo. Handiger is het om een excursie te boeken zodat je wordt opgehaald en afgezet bij je hotel of appartement. Er zijn genoeg aanbieders te vinden in elke bekende badplaats. Wil je liever safe zijn? Boek dan gewoon via je reisorganisatie.
De bekendste badplaatsen in Malta zijn: St.Julians, Sliema, Bugibba/St.Pauls Bay/Qawra, Mellieha en Valletta.
De meeste touroperators bieden Malta aan als zomerbestemming. Malta heeft sinds mijn bezoek echt een plekje veroverd in mijn hart. Logisch toch?

Foto’s door: www.relderson.nl