Gent: leuk dagje/weekendje weg dicht bij huis

Gent: leuk dagje/weekendje weg dicht bij huis

10/04/2014 0 By Travelette

Gent_van_de_Kraanlei

Wanneer je aan België denkt, denk je niet meteen aan mooie oude middeleeuwse steden waar je je een dag (of 2) kan vermaken, maar niets is minder waar! Je moet alleen weten waar je moet zijn. In dit geval in Gent! Woon je redelijk dicht bij de grens dan is Gent verkennen in 1 dagje goed te doen. Vanaf de grens is het ongeveer een uurtje rijden. Woon je wat verder weg of wil je gewoon een citytrip doen: dan is 2 dagen aan te raden.
Hoewel België voor mij, als Brabander die 15 minuutjes van de grens af woont, haast niet als het buitenland aanvoelt, voelde ik me toch zeker wel in het buitenland in Gent. Wanneer je hier in het centrum rondloopt zie en hoor je mensen van over de hele wereld. Er varen overal bootjes met gidsen die je onderweg in 3 of 4 talen uitleggen wat er te zien is. De oude grachtenpanden zijn prachtig.

Wat is er allemaal te zien en te doen in Gent. Genoeg in ieder geval.
Hieronder een overzichtje met bezienswaardigheden die je echt niet mag missen:

Sint Baafskathedraal
Wellicht ken je deze kathedraal en het bekende kunstwerk wat het herbergt wel uit de onlangs uitgekomen film: “The Monuments Men”. De kathedraal is gratis te bezoeken en dat is zeker de moeite waard. Niet in de eerste plaats omdat het gewoon prachtig en imposant is, maar vooral om het een schat aan kunst bezit. Zo hangt er een echte Rubens: “De bekering van Sint Bavo” en is er een crypte te bezoeken met moderne en oude kunst. De crypte is een overblijfsel van de Romaanse kerk die voor de bouw van de kathedraal op dezelfde plek stond.
Het pronkstuk van de kathedraal is het kunstwerk van de Gebroeders van Eyk: “Het Lam Gods”. Het is te bezichtigen in de doopkapel en staat onder zware beveiliging nadat er in het verleden meerdere malen pogingen tot diefstal zijn ondernomen. Het betreden van de kapel kost 4 euro en het geld gaat naar het onderhoud van het kunstwerk.
Het Lam Gods

Burcht Gravensteen
Wanneer je het centrum verkend zul je ongetwijfeld Burcht Gravesteen tegenkomen. Gravensteen is de enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen en is zeer intact. Wanneer je de burcht bezoekt loop je een uitgestippelde route waarbij je de hele burcht bezichtigd. Binnen bevindt zich tevens een tentoongestelde wapenverzameling uit de Middeleeuwen en een ruimte met oude martelwerktuigen die destijds werden gebruikt voor straffen. Vanaf de toren van de burcht heb je ook een prachtig uitzicht over de stad. Entree t/m 25 jaar is 6 euro en ouder dan 25 jaar 6.50 euro.
Gravensteen

Graslei/Korenlei
Op een dag met warme temperaturen zullen de kades langs de Leie aan de Gras- en Korenlei vol zitten met zonaanbiddende mensen. Hier genieten zij van een ijsje, een drankje en elkaars gezelschap. Het is dé plek om te zien en gezien te worden. En dat is niet zomaar. De kades vormen het middelpunt van het bruisende centrum omgeven door de oude grachtenpanden waarlangs de toeristenbootjes voorbij varen. Zelfs in de wintermaanden is het een mooie plek om rond te lopen. 

Boottochtje
Aan de Gras- en Korenlei en omgeving kom je genoeg rederijen tegen die boottochten met gids aanbieden. Een boottocht over de Leie in het centrum kost 6.50 euro p.p. en duurt ongeveer 40 minuten. De gids vertelt in elke nodige taal over wat er onderweg te zien valt.
Zeker doen als je in Gent bent!

Shoppen
Winkelen in Gent kun je prima. Alle grote modeketens (denk aan H&M, Zara, Mango, Bershka) die we in Nederland kennen zijn aanwezig en makkelijk te vinden en te bereiken. Naast deze modezaken zijn er genoeg schattige boetiekjes, antiquairs en chocolaterieën. Ze liggen namelijk allemaal in het directe centrum in het grootste autovrije winkelwandelgebied van Vlaanderen. Als je het oude centrum aan het verkennen bent kun je het niet missen. Hou er wel rekening mee dat kleding in België een tikkeltje duurder is dan bij ons.

Eten
Gent is rijk aan horecazaken en op elke hoek van de straat staat wel een supermarktje, friettentje of chique restaurant. Al wandelend heb ik alle smaken en landen voorbij zien komen. Dus voor ieder wat wils.

Gent is ongetwijfeld een stad die je eens moet bezoeken om rustig te verkennen. Zelf hebben we er 1 dagje voor uitgetrokken. Voor ons was dit voldoende om bovenstaande bezienswaardigheden aan te doen. Gent is daarentegen zeker een stad waar je jezelf een weekend bezig kan houden. Maar meer dagen, naar mijn mening, ook niet.