Hoe zo voordelig mogelijk je ideale vakantiebestemming te vinden in 6 stappen

Hoe zo voordelig mogelijk je ideale vakantiebestemming te vinden in 6 stappen

12/04/2014 2 By Travelette

Low Island, Queensland, Australië

Je wilt dit jaar op vakantie. Dat weet je zeker. Je weet wat je leuk vindt maar zit boordevol ideeën en kan ze niet goed op een rijtje krijgen. Ik ken het. Het gebeurt mij regelmatig. Maar gelukkig weet ik welke stappen ik moet ondernemen om uiteindelijk de perfecte vakantie te vinden die ook nog betaalbaar is.

Stap 1: Maak je hoofd leeg
Schrijf op wat je leuk vindt. Het kan soms veeleisend en onmogelijk klinken als je het naleest, maar dat geeft niet. Het is belangrijk dat je alles duidelijk hebt, zowel op papier als in je hoofd.
Waar ik van houd bijv.: Ongeveer tien dagen, Hotel met logies + ontbijt, vlakbij het strand én centrum, een zwembad, betaalbaar, zowel excursies als verblijf, horeca in directe omgeving niet duur, er moet veel te doen zijn in directe omgeving van het hotel, maar ook niet lawaaierig. De bestemming: lekker warm weer, niet te heet, wel veel zonnekans. Cultuur kunnen snuiven, bijv.; tempels, kerken, oude haven, middeleeuwse dorpjes etc. Liefst een land of in ieder geval een bestemming waar ik nog nooit ben geweest. Je budget: schrijf op wat je per persoon kwijt wil zijn. Zowel voor de accommodatie als het eten.
Wat een waslijst! En lekker veeleisend. Maar dat mag toch ook! Je werkt en spaart het hele jaar lang voor je welverdiende vakantie en je telt er heel wat voor neer om het jezelf naar je zin te (laten) maken.
Het kan zijn dat je al zoekende je wensen veranderd of aanpast. Misschien dat je sommige wensen wel wegstreept of dat ze minder belangrijk worden omdat je je ideale vakantie hebt gevonden. Dit is alleen maar goed, omdat je steeds beter weet wat je wilt.

Stap 2: Brainstorm bestemmingen
Aan de hand van je wensen voor de ideale vakantiebestemming weet je in ieder geval dat er een hoop landen afvallen. In mijn geval zou ik mij oriënteren op Zuid-Europa, Noord-Afrika, wellicht nog de Cariben. Vraag eens aan familie en vrienden wat hun mooiste vakantie was in één van deze gebieden. Soms hoor je over landen waar je nog nooit van hebt gehoord of waar je totaal geen beeld bij hebt. Het zou zomaar kunnen dat je ineens je bestemming hebt gevonden. 

Stap 3: Verdiep je in de potentiële bestemming
Je hebt een aantal bestemmingen gevonden die je interesse hebben gewekt. Mooi! Ga niet allerlei bestemmingen door elkaar bekijken, dat werkt niet. Kies 1 bestemming uit en ga eens googelen. Wat ik altijd doe is, gewoon eerst de bestemming opzoeken op Wikipedia. Bijv.: Canarische Eilanden. Onder het kopje Eilanden staan korte beschrijvingen van elk eiland. Kies de eilanden die je aanspreken uit en verdiep je daar 1 voor 1 in. Pak je lijstje erbij en kijk welke het dichtst bij je eisen komt.
Wanneer je bijv. Tenerife hebt gekozen, dat een eiland is, zul je nog een stad of dorp moeten kiezen. Hou ook hier je lijstje met eisen bij de hand en ga bij verschillende reisorganisaties kijken in welke steden of dorpen zij hotels, resorts en appartementen aanbieden. Aan de hand van je eisen kun je ook deze plaatsen weer uitdunnen tot je de ideale plaats hebt gevonden.
Voor grotere gebieden kun je hetzelfde doen. Stel, je wilt naar Turkije, dan zul je eerst moeten kijken wat meer voldoet aan je eisen: Turkse Riviera of Egeïsche Kust. En ga daarna aan de slag met een specifieke plaats zoeken.
Als je het makkelijker vind kun je natuurlijk altijd nog een overzicht maken met de voor’s en tegen’s maar in de meeste gevallen is het kiezen ook wel een gevoelskwestie.
Je zult merken dat in de meeste gevallen je criteria niet altijd even realistisch waren. En dat geeft niet. Het zou perfect zijn als dat wel zo was maar in de praktijk komt het alleen voor wanneer je weinig eisen hebt. Logisch.

Stap 4: Kiezen van een accommodatie
Yes! Je hebt een bestemming gekozen. Maar welke accommodatie (hotel, resort, appartement)? En hoe weet je of je de goede keuze wel maakt?
Meestal weet je op gevoel al wel waar je zin in hebt tijdens je vakantie. Als je in de watten gelegd wilt worden kies je waarschijnlijk een zo compleet mogelijke vakantie. Je neemt een hotel met een all-inclusive verzorging en een mega groot zwembad vlak bij het strand.
Ben je een persoon die avontuurlijk is en graag zo vrij mogelijk is dan zul je waarschijnlijk voor een appartement kiezen. Ga je puur voor zon, zee, strand? Dan is een resort een goede optie. Alles bij de hand en je hoeft in principe nooit op stap. Alles is bij de hand.
Allereerst is het handig om te weten welke verzorgingen en accommodaties er bestaan. Tijdens mijn tijd als reisleidster is het me opgevallen dat veel gasten dit niet wisten.

  • Logies (LG): Je betaalt alleen voor het verblijf. Er zijn geen maaltijden of drankjes inbegrepen
  • Logies ontbijt (LO): Tijdens je verblijf is het ontbijt inbegrepen.
  • Halfpension (HP): Tijdens je verblijf is je ontbijt en diner inbegrepen. Koffie en andere drankjes zijn niet inbegrepen. Bij een ontbijtbuffet vaak wel.
  • Volpension (VP): Tijdens je verblijf is je ontbijt, lunch en diner inbegrepen. Koffie en andere drankjes zijn niet inbegrepen. Bij een ontbijtbuffet vaak wel.
  • All-inclusive (AI): Gedurende je vakantie is het ontbijt, lunch en diner inbegrepen en kunt u onbeperkt non-alcoholische drankjes en snacks krijgen. Let wel op de tijden waarop je kan eten of snacks kan krijgen. Alcoholische dranken zijn vaak niet inbegrepen.
  • Ulta All-inclusive (UAI): Gedurende je vakantie is het ontbijt, lunch en diner inbegrepen en kunt u onbeperkt lokale (non)-alcoholische drankjes en snacks krijgen. Vaak zijn bepaalde faciliteiten zoals het spa, watersport of fitness ook inbegrepen. Dit verschilt per accommodatie! Bij vele UAI accommodaties is het zelfs mogelijk om ‘s nachts snacks te verkrijgen.

Appartementen bieden in de meeste gevallen alleen logies aan. Het appartement heeft alle faciliteiten om zelf eten te bereiden. Soms worden appartementen aangeboden als een aparthotel. Een aparthotel heeft alle voordelen van een hotel, in de zin van schoonmaak, service en maaltijden. Het kan zijn dat het complex van een aparthotel ook hotelkamers heeft.
Hotels bieden vaak minstens logies ontbijt aan en kunnen zo ver gaan als all-inclusive. Let wel goed op. Sommige hotels bieden alleen halfpension of volpension aan en daar betaal je dan ook naar.
Resorts bieden vaak all-inclusive en ultra all-inclusive aan. Ultra all-inclusive vindt je eigenlijk alleen in grote 5 sterren resorts.

Nu je weet hoe dat precies in elkaar steekt kun je de verzorging goed afstemmen op je wensen. Maar vaak kan het ook een geldkwestie zijn om juist wel of niet voor een bepaalde verzorging te kiezen.
Zelf hou ik ervan om vrijheid te hebben tijdens mijn vakantie als het om eten gaat. Het uit eten gaan in de avond vind ik een belangrijk onderdeel van het op vakantie zijn. Je gaat eens eten in dit stadje of in dat dorpje. Aan de haven, op het plein. Luxe of simpel. Ik houd ervan.
Maar ik kan me goed voorstellen dat je houdt van controle op je vakantiekosten en dan is all-inclusive ideaal. Het eten staat voor je klaar en je weet precies wat je kwijt bent.
Gebruik ook hier, hoe raad je het, je lijstje om een accommodatie uit te kiezen. Dit zal niet zo heel moeilijk zijn. Accommodaties worden uitgebreid beschreven en hebben genoeg foto’s om een goed beeld te creëren.

Stap 5: Controleer je gekozen accommodatie(s)
Controleer je gekozen accommodatie(s). Lees recensies en ervaringen van anderen. Via Zoover.nl kun je zien welk cijfer elke accommodatie krijgt van mensen die er te gast zijn geweest. Laat je niet afschrikken door negatieve reacties. Er zitten altijd zeurende mensen tussen. Als de positieve reacties overheersen en de accommodatie verder goede beoordelingen krijgt kun je er wel vanuit gaan dat het prima is. Overheersen de negatieve reacties, dan is het beter dat je verder kijkt. Ik zou het risico in ieder geval niet nemen.
Bekijk de foto’s die er bij zijn geplaatst. Dit zijn foto’s die gasten ter plekke hebben gemaakt en zijn vaak objectiever dan de altijd mooie foto’s van de accommodatie zelf.

Stap 6: Hoe weet ik zeker of het niet goedkoper kan?
Ken je dat gevoel? Dat je net geboekt hebt en je ziet dezelfde reis ergens anders goedkoper? Balen hè. Ik heb tips om dit te voorkomen.
Wanneer je op Zoover.nl een accommodatie bekijkt staan bovenaan alle aanbieders van deze accommodatie. Zo kun je makkelijk controleren of het ergens voordeliger aangeboden wordt.
Let er bij het vergelijken goed op dat je alles precies hetzelfde instelt. Hiermee bedoel ik: duur van de vakantie, de verzorging, het type kamer, het aantal mensen. Niet alle aanbieders bieden een bepaald hotel met halfpension aan. Soms alleen met volpension of ontbijt. Als je dit niet in acht neemt boek je wellicht de verkeerde vakantie.
Zo hebben reisorganisaties ook altijd vaste vertrekdata voor vliegreizen. In het voor- en naseizoen vaak twee vaste dagen in een week. In het hoogseizoen meestal drie.
Speel eens met de vertrekdata als je flexibel kan boeken. Soms scheelt een aantal dagen schuiven wel 100 euro. Zo kan het voorkomen dat vertrek op 28 juni veel voordeliger is dan op 1 juli. Puur en alleen om de maand.
Mocht je via een reisbureau boeken en online dezelfde reis goedkoper zien? Ga eens langs en leg het uit. Grote kans dat zij je het verschil teruggeven. Dit is overigens geen garantie.

Misschien wel de beste tip die ik je kan geven met betrekking tot dit onderwerp is: Blijf realistisch.
Vaak genoeg komt het voor dat mensen zwaar teleurgesteld zijn in hun hotel, de service of de omgeving. Besef goed dat je krijgt waarvoor je betaald. Mensen verwachten vaak 5 sterren voor 300 euro per persoon. Dat gaat hem gewoonweg niet worden. Wat je hoe dan ook wel mag verwachten is goede service. Zowel van het hotelpersoneel als je reisorganisatie. Maar blijf zelf wel altijd netjes. In de meeste gevallen, mocht er iets mis gaan, zullen beide partijen er alles aan doen om het je naar je zin te maken. Ze willen geen slechte reputatie krijgen. Verwacht niet dat je in het hoogseizoen nog zomaar van hotel kan wisselen. In het hoogseizoen zit alles propvol. Daar kan niemand wat aan veranderen.

Tot slot: Als je prijzen vergelijkt op verschillende websites van reisorganisaties, verwijder dan elke keer je bezoekersgeschiedenis van je browser. Door het telkens bezoeken van dezelfde website gaan de prijzen omhoog! Dit heeft als gevolg dat je schrikt en zo snel mogelijk wilt boeken voordat het te duur wordt. Terwijl je het eigenlijk gewoon voor de originele prijs kan krijgen. Je browser weet waar je hebt gekeken en op het moment dat je terugkomt om nog eens te kijken zijn de prijzen gestegen. Dit gebeurt ook bij vliegtickets. Dus pas er a.u.b. mee op.

Succes met het vinden van je ideale vakantiebestemming.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather