Rhodos: paradijselijk eiland op nog geen 4 uur vliegen

Rhodos: paradijselijk eiland op nog geen 4 uur vliegen

23/04/2014 0 By Travelette

Uitzicht, Rhodos, Griekenland, Dodekanesos, middelandse zee, egeische zeeEén van de vakanties die het dichtst bij het verblijf in het paradijs kwam is toch wel Rhodos. Waarom? Waarom niet! Het eiland Rhodos is een combinatie van cultuur, natuur, zon/zee/strand en toch de mogelijkheid om in een stad te verblijven waar je kunt winkelen en verkennen. Precies waar ik van hou.

Rhodos is met ruim 115,000 inwoners het op drie na grootste eiland van Griekenland en maakt deel uit van de eilandengroep Dodekanesos, gelegen in de Zuid-Egeïsche zee. Het ligt op slechts een paar kilometer afstand van de Turkse kust. Vanaf de hoofdstad Rhodos-stad kun je Turkije ook goed zien liggen. Zelfs zo dichtbij dat mijn telefoon bij aankomst meteen overschakelde op een Turkse provider, dus kijk er mee uit! Turkse providers hebben hogere kosten dan Griekse. Vanuit Rhodos-stad kun je andere eilanden zoals Kreta Samos en Kos goed bereiken met vaste veerverbindingen. Zelfs het Turkse Marmaris is perfect bereikbaar. Hierover later in deze post meer.

Rhodos heeft een rijke geschiedenis. Het komt veelvuldig voor in de Griekse mythologie en had een belangrijke rol in het oude Griekse en Romeinse Rijk. In 16e eeuw werd het veroverd door de Turken en behoorde het eeuwenlang toe aan het Ottomaanse Rijk tot het in 1948 weer bij Griekenland werd gevoegd.

Rhodos kent vele bekende badplaatsen waar massaal vakantie wordt gevierd. Denk aan: Rhodos-stad (op de noordelijkste punt van het eiland), Ixia, Triandia, Ialysos en Kremasti (westkant) en Faliraki, Kalithea en Lindos (oostkant). Aan de westkant van het eiland is de verbinding van het ov en de kwaliteit van de wegen prima langs de badplaatsen, maar wordt zuidelijker steeds minder begaanbaar. De stranden aan de westkant zijn vooral keistranden en er staat altijd een stevige wind. Het oosten van het eiland is heel erg goed bereikbaar met zowel auto, quad en bus. De stranden zijn over het algemeen van zand in plaats van kei en zijn daarom populairder dan de westelijke. Omdat aan de oostkant vrij weinig wind staat kunnen de temperaturen hier in het hoogseizoen wel oplopen tot 40 graden. Zelfs zo erg dat de temperaturen tussen west en oost soms wel 10 graden kunnen verschillen.
strand, kiezels, zand, rhodos, stad, boulevard

Bezienswaardigheden

Rhodos-stad
Tijdens mijn vakantie op Rhodos verbleven we in Rhodos-stad. Rhodos-stad is namelijk de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van het eiland. Het heeft een busstation van waaruit je bijna alle plaatsen op het eiland kan bereiken inclusief het vliegveld en het waterpark in Faliraki. Reizen met de bus is goedkoop en makkelijk. Een ritje van Rhodos naar Lindos kost maar een paar euro.

Het mooiste aan de stad is toch wel het oude centrum. Rhodos is te verdelen in het nieuwe en het oude centrum. Het oude centrum ligt binnen de oude stadsmuren en is in 1988 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is te bezoeken via verschillende poorten met wachttorens ernaast die niet te missen zijn als je in de buurt bent. Over de stadsmuren en in de droge grachten mag je trouwens wandelen.
Vanuit de haven kun je in de verte al het Grootmeesterspaleis zien liggen. Dit paleis is te bereiken via de Ridderstraat (Ippoton genaamd op de kaart). Dit is lange schuinlopende brede straat die bedekt is met grote keien. Wanneer de zon laag staat geeft dit een mooi effect wanneer het recht door de straat schijnt.
Het paleis zelf is ook te bezoeken en is thans een museum.
poort, rhodos, oude centrum, haven

rhodos, oude stad, oud centrum, middeleeuws, poort

Rhodos, oude centrum, grootmeesterspaleis, paleis

oud, paleis, grootmeesterspaleis, rhodos, oude stad, centrumDe rest van het oude centrum is erg gezellig en ademt een en al sfeer. Overal zie je terrasjes, restaurants en winkeltjes. Wat mij opviel is dat hier ook veel ‘frozen yoghurt’ zaken zitten. ‘Froyo’ is trouwens erg lekker maar wel een beetje aan de prijs. De winkels zijn vooral souvenirwinkels afgewisseld met kleding- en tapijtenwinkels. Je kan hier werkelijk alles kopen, maar het is vooral al prachtig om hier rond te struinen. Dineren en drinken in het oude centrum is extreem duur vergeleken de prijzen die je betaalt in het nieuwe centrum. Hou daar rekening mee. Wanneer je neerstrijkt voor een drankje betaal je al gauw voor 8 euro voor een liter. Vermeld er duidelijk bij dat je een ‘small’ wilt, dan krijg je een normaal glas voor een normalere prijs (ong. 3 euro) Vermeld je dit niet, dan brengen ze je gewoon een liter glas!
restaurant, souvenir, winkels, oude centrum, rhodos

In het nieuwe centrum zitten alle hotels en uitgaansgelegenheden. Natuurlijk vindt je ook hier meer dan genoeg restaurants en winkels. Langs noord, west en oost kom je uiteindelijk altijd bij het strand uit wat ‘s avonds erg mooi is om langs te wandelen op de boulevard. Omdat Rhodos in een punt ligt, loop je nooit zomaar de stad uit. Wanneer je langs west de boulevard afloopt kom je uiteindelijk uit aan de oostkant van de stad aan de haven. Waar het ook heerlijk toeven is op een bankje met een prachtig uitzicht. Aan de Mandraki haven staan namelijk 3 typisch Griekse molens waar je naartoe kan lopen en mooie foto’s kan maken met de zee en de Turkse kust op de achtergrond.
Tot slot mag je de Acropolis van Rhodos niet missen. Deze tempelruïne ligt ten zuidwesten van de stad vlakbij de moderne woonwijken en is gratis te bezoeken. De tempel stamt uit de 5e-3e eeuw voor Christus en is gewijd aan de god Apollo. Vlakbij vind je ook het deels gerestaureerde theater en stadion.
acropolis, tempel, rhodos

Lindos
De andere must-see van Rhodos is het witte stadje Lindos. Lindos ligt in het zuidoosten van het eiland aan een baai op een berg. Het is makkelijk te bereiken met de bus, maar wij kozen voor een excursie waarbij we er met een boot heen voeren vanuit Rhodos. De excursie hebben we geboekt via de reisorganisatie maar is ook makkelijk te boeken in de haven van Rhodos.

De boottocht duurde 2 uur enkele reis, wat best lang was, maar genietend van het uitzicht en het water, zittend op het dek maakte veel goed. Als je eenmaal aan komt varen in de baai van Lindos heb je een prachtig zicht op de berg met de witte huisjes, het mooie strand en de Acropolis op de top.
Lindos, rhodos, baai, tempel, witte huisjes,

Eenmaal aan wal hadden we een aantal uren vrije tijd in dit mooie Griekse stadje. We zijn meteen naar boven, naar de tempel gelopen. Onder aan de berg staan een hoop mannen met ezeltjes waarbij je voor 6 euro naar boven gedragen kan worden door de ezel. Doe dit a.u.b. niet. De ezels zagen er erg vermoeid uit en staan de hele dag in de felle zon te wachten. Bovendien zagen ze er ook erg fragiel uit wanneer ze iemand naar boven droegen. Het is op zich wel een flinke klim naar boven. Ik denk dat we er 15 minuten over hebben gedaan. Maar wanneer je het rustig aan doet is het wel de moeite waard. Onderweg loop je door leuke straatjes en heb je een mooi uitzicht op de baai.
Om de Acropolis te bezoeken betaal je 6 euro per persoon voor volwassenen en 3 euro voor kinderen en ouderen. Wanneer je de Acropolis betreedt merk je dat het een groot complex is. Het is grotendeels gerestaureerd en op informatieborden staat wat er te zien valt en wat nog origineel is en wat niet.
Het is bewezen, door middel van de Acropolis, dat er 3000 jaar geleden al mensen leefden in Lindos.
Er staat een tempel van Athena die al rond 300 voor Christus gebouwd is en een burcht uit de Middeleeuwen. Door de eeuwen heen is er een grote citadel gebouwd door de Grieken, Romeinen, Byzantijnen, De Ridders van de Orde van St. Jan en de Turken.
Acropolis van Lindos

acropolis, athena, tempel, lindos

Uitzicht, acropolis, lindos, baai, zee, rhodos

Nadat we weer afgedaald waren richting het dorp zitten er langs de paden een hoop Griekse vrouwen die bezig zijn met handwerk en deze ook verkopen. Wanneer je het dorp inloopt kom je terecht in een wirwar van knusse witte straatjes met souvenirwinkeltjes, tavernes, bars en eetcafés. Er worden hier veel typische Griekse souvenirs verkocht zoals olijfproducten en keramiek. De straatjes lijken een doolhof maar uiteindelijk kom je altijd beneden uit en kun je weer makkelijk teruglopen naar de haven. Je kan hier heerlijk aan het strand liggen, het is geen kiezel- maar een zandstrand.
Op de terugweg met de boot zijn we nog een half uurtje gestopt om van de boot te springen en te zwemmen. Een aangename verrassing!

Thermen van Kalithea
Tien kilometer ten zuidoosten van Rhodos-stad liggen de thermen van Kalithea. Deze thermen zijn in 1929 door Italianen geopend als luxe kuuroord voor mensen met reuma, astma of diatbetes. Men geloofde dat de thermen geneeskrachtig waren. Sinds 2007 is het weer open voor publiek na een grondige restauratie.

Uitkijkend over de zee staat een rotonda. Dit is een koepelvormig gebouw waar je zelfs kan trouwen.
Wanneer je doorloopt richting zee kom je bij een gezellig baaitje met een klein zandstrandjes. Aan weerszijden op de rotsen en op het strand zelf kun je zonnen op een ligbed dat gratis beschikbaar is. Naast de baai staat een leuk beschut eettentje waar je lekker kan eten. Ook zijn er een aantal winkeltjes aanwezig.
Er is een bushalte aanwezig die recht voor thermen stopt. Kom je met de auto? Er is voldoende parkeergelegenheid. Entree is 3 euro.

panorama, thermen, kalithea, rhodos

Baai, thermen, kalithea

Marmaris, Turkije
Vanaf Rhodos gaan er een aantal keren per week ferry’s naar de Turkse badplaats Marmaris. In de commerciële haven, die grenst aan de oude stad, kun je bij een kiosk van Dodekanisos Seaways tickets kopen voor de overtocht. Vaak kun je een dergelijke excursie ook boeken bij je reisorganisatie. Zelf hebben wij de tickets gekocht bij een excursiebureautje in het nieuwe centrum. Er moest wat papierwerk gedaan worden met een geld ID i.v.m. reizen buiten de EU. Ik geloof dat het ongeveer 30 euro p.p. kostte voor de ferry heen en terug en begeleiding ter plaatse. Daarvoor wordt je ook nog opgehaald en afgezet bij je hotel met een bus. Belangrijkste is dat je je ID niet vergeet mee te nemen, omdat je door de paspoortcontrole gaat voor reizen buiten de EU. De boottocht duurt ruim een uur.

Eenmaal aangekomen gaan we eerst door de douane na waar we vervolgens de reisleiding treffen die ons mee loodst naar de bus. Het programma wordt ons luid en duidelijk medegedeeld. We worden uitgeladen bij de beruchte ‘Bazaar’. Een aaneenschakeling van winkeltjes met ‘kunst’ en ‘merkkleding’. We werden meegenomen naar een leer-winkel en na een presentatie van een half uur waarbij we allemaal ‘special price’ zouden krijgen en ons uit werd gelegd dat dit ons thuishonk was voor de dag, konden we eindelijk de stad verkennen.
Het viel me meteen op dat Turkije veel warmer is dan Rhodos, maar het was goed te doen. We zijn een tijdje door de Bazaar gelopen, maar werden nogal afgeschrikt door de opdringerige en soms zelfs ronduit onbeschofte(!) verkopers. Het legde een beetje een domper op het uitje.
We zijn nog wel even gaan kijken bij de burcht, wat erg mooi was. Veel meer was er eerlijk gezegd niet te zien naast de winkels en de boulevard.

Faliraki
Faliraki is dé partyplaats op Rhodos en de meest toeristische plaats van Rhodos. In het hoogseizoen zitten hier voornamelijk jongeren die komen feesten. Wij zijn er een middagje naar het strand geweest (groot zandstrand) en hebben daar gewinkeld en gegeten. De prijzen lagen aanzienlijk lager dan in Rhodos-stad, wat ons verbaasden. Het was niet zo heel druk, wat prettig was. Maar het zal gelegen hebben aan het feit dat het september was.
Het waterpark in Faliraki (de grootste in Europa) is zeker het geld waard. Voor jong en oud, voor ‘thrillseekers’ en mensen die niet zo van adrenaline houden is het zeker leuk om hier een dagje door te brengen. Alle faciliteiten zijn aanwezig. Entree is 22 euro voor 12 jaar en ouder, 15 euro voor kinderen van 3-12 jaar en jonger dan 3 jaar gratis. Voor meer informatie, zie http://www.water-park.gr/.

Vlindervallei Petoulades
De vlindervallei is één van de populairste plaatsen die bezocht worden op Rhodos. In de maanden juni, juli en augustus zitten hier namelijk duizenden vlinders. Deze vlinder, de gestippelde harlekijn, wordt aangetrokken door de vanilleachtige hars van de bomen die hier bloeien.De vallei schijnt erg mooi te zijn om een dag rond te wandelen, mits je goed ter been bent. Het kent namelijk veel trappetjes en bruggetjes. In het hoogseizoen kan het er erg druk en heet worden. Dus hou er rekening mee als je een bezoek wilt brengen aan de vallei. De entree is 5 euro.

Helaas hebben wij de vlindervallei niet aangedaan omdat wij in september op Rhodos waren, anders was het het zeker waard geweest. Wel zijn we tijdens de jeepsafari over het eiland bij een bergdorpje geweest waar dezelfde vlinders is grote getale rondfladderden in de bomen langs een beekje. Men gelooft dat ze hier geboren worden en in het hoogseizoen naar de vallei vliegen. Erg bijzonder was dit. Helaas is de naam van het dorpje me ontschoten.

Natuurlijk heeft Rhodos nog veel meer te bieden. Te veel om op te noemen, al heb ik nu al redelijk veel geschreven. Wanneer je een auto of quad huurt kun je ook je eigen plekjes vinden en je bezoeken beter plannen. Ik ken een hoop mensen die, toen zij hoorden dat we naar Rhodos gingen, kwamen met bijzondere plekjes en locaties die zij zelf tijdens hun vakantie hadden gevonden.
Ben je een persoon die meer van zekerheid houdt, dan kun je beter een excursie boeken. Er is voor ieder wat wils op Rhodos. Ik hoor graag de bijzondere plekjes van anderen op het eiland.

Wat was jouw bijzondere plekje op het Rhodos?

 

Foto’s door http://www.relderson.nl

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather