Breda: Parel van het (Nederlandse) Zuiden

Breda: Parel van het (Nederlandse) Zuiden

11/05/2014 4 By Travelette

breda, grote markt, kerk, Als Bredase kan ik het natuurlijk niet laten om eens over mijn eigen stadje te schrijven. Hoewel ik niet getogen ben in Breda (wel geboren), voel ik me Bredase. Mijn familie komt er vandaan en ik voel me er meer thuis dan in het dorp waar ik woon. Breda heeft veel te bieden. Het is een echte bourgondische stad met veel sfeer en aantrekkingskracht. Het wordt niet voor niets ‘De Parel van het Zuiden’ genoemd. Regelmatig hoor ik Vlamingen en Duitsers rondlopen tijdens het winkelen, wat Breda toch wel een Europees karakter geeft. Nu is natuurlijk de vraag: Wat is er te zien en te doen in Breda? Dat ga ik jullie eens haarfijn uitleggen.

Bezienswaardigheden
  • De Grote Kerk

De Grote Kerk van Breda, direct aan de Grote Markt, in het hart van het centrum is hét icoon van Breda. Deze prachtig kerk is een fraai exemplaar van de Brabantse gotiek. De kerk heeft een lange geschiedenis met het koningshuis, daar er verschillende voorouders van de ‘van Oranje-Nassaus’ hier begraven werden en hier nu nog steeds liggen. In het noorden van de kerk bevindt zich de Prinsenkapel, waarvan het plafond prachtig beschildert is met goudblad. Deze kapel is ook de ingang van het mausoleum van de voorvaderen des vaderlands. Sinds 1584 liggen leden van het Koninklijk Huis begraven onder de Nieuwe Kerk in Delft, omdat tijdens het overlijden van Willem de Zwijger in dat jaar, Breda in Spaanse handen was. Tot op heden zijn de grafkelders nog in het beheer van de Koning. Er worden gemiddeld per jaar nog maar 10 missen gehouden. De kerk is nu vooral open voor publiek of andere gelegenheden zoals trouwerijen, diploma-uitreikingen, diners of vergaderingen. Entree tot de kerk is gratis. De toren is te bezoeken voor 5 euro p.p. en is zeker de moeite waard. Op een zeer heldere dag kun je zien tot aan de Grote Kerk van Antwerpen. Natuurlijk heb je ook een prachtig uitzicht over Breda en omgeving. Ook kun je je laten rondleiden door de kerk; ook voor 5 euro. Wil je beide? Dan kun je combinatie nemen voor 7.50 euro. Openingstijden: Ma – Za: 10.00 – 17.00 uur Zo: 13.00 – 17.00 uur

  • Begijnhof

begijnhof, begijnen, bredaVlakbij de Grote kerk en het stadspark ‘Het Valkenberg’ ligt het eeuwenoude ‘Begijnhof’. Deze 29 huisjes omringen een kruidentuin en flankeren de St. Catharinakerk. Vroeger werden deze huize bewoond door de begijnen. Deze vrouwtjes waren alleenstaande katholieken die werden gezien als nonnen. ZIj waren niet aangesloten bij een orde maar, legden wel een kuisheid- en gehoorzaamheidsgelofte af aan een overste en hielden zich bezig met de kruidentuin, de kerk en liefdadigheid. Het Begijnhof is gratis te betreden via een poort naast de 15e eeuwse Waalse Kerk aan de Catherinastraat waarna je het hofje binnenloopt. Deze kerk, dat tevens een rijksmonument is, heeft nog 2 dagen per maand een mis in het Frans en is nog elke week beschikbaar voor trouwerijen en concerten. Buiten deze evenementen is de kerk helaas niet te bezoeken.

  • Grote Markt

De Grote Markt, waar ook het de Grote Kerk aan ligt, is het hart van het centrum van Breda. Het barst hier van de restaurants,eetcafés en terrasjes. Vanzelfsprekend is het erg gezellig en druk als de zon zich laat zien. De Grote Markt ademt sfeer, waar Breda bekend om staat. De markt voelt authentiek aan door de trappen van het oude stadhuis waar nog regelmatig bruidsparen poseren nadat zij hun ja-woord hebben gegeven. Tevens is de markt een centrale plaats voor evenementen en feesten. Tijdens carnaval is het altijd druk met feestvierders.

  • Haven

De haven van Breda is een prachtig gerestaureerd deel van Breda. De haven is gedempt geweest van 1965 tot 2007. Gelukkig hebben ze dit grootschalig hersteld en is de haven weer terug in zijn oude staat. En hoe! Vanaf de haven kun je een rondvaart maken door de singels van het centrum en genieten van de pracht en praal die de stad biedt. Je kan zelfs kanoën. Langs het water zijn de terrasjes als paddenstoelen uit de grond geschoten met uitzicht op het Spanjaardsgat, wat heerlijk vertoeven is op een zonnige dag.

  • Kasteel van Breda

Dit 14e eeuwse kasteel had een grote lap grond in Breda, waarvan het aangrenzende Valkenbergpark de tuin was, in een ver verleden. Dit kasteel werd destijds bewoond door de edelman Jan van Polanen. Het kasteel heeft een grote slotgracht en is niet te bezoeken. Het is op heden in gebruik als de Koninklijke Militaire Academie (KMA).

Winkelen

Breda vind ik zelf één van de prettigste steden om te winkelen in Brabant. Nu ben ik een beetje bevooroordeeld, maar toch. Breda’s winkelgebied is makkelijk te bereiken en makkelijk te bewandelen. Het is één lange rechte weg tot aan de Grote Kerk, de Grote Markt en de haven. Sinds kort zijn de winkels ook open op zondag van 12 tot 17 uur.

  • De Barones

Dit grote overdekte winkelcentrum staat middenin het centrum en herbergt alle grote merken. De Barones is makkelijk te vinden,omdat het aan de winkelstraat ligt. Handig als er een plensbui valt. Ondertussen kun je droog genieten van de nieuwste collecties van H&M, V&D en de Bijenkorf en de honger stillen bij één van de brasserieën. De openingstijden schelen vaak niet veel met die van de ‘gewone’ winkels.

  • ‘t Sas

‘T Sas is een ‘hip’ winkelplein op steenworp afstand van de Grote Kerk in hartje Breda. Hier vindt je geen doorsnee winkeltjes, maar leuke kleine boetiekjes (vooral lifestyle, mode en wonen) en sfeervolle horecazaken gerund door lokale ondernemers. Door het relatieve kleine plein geeft ‘t Sas men een prettige intieme sfeer. sas, breda, hip, plein, winkels, winkelen

Eten

In Breda ontkom je zeker niet aan de grote aantallen eetgelegenheden; sfeervolle eetcafés, gezellige restaurants en trendy bars. Italiaans, Spaans, Argentijns, Australisch, Japans en nog vele andere smaken kun je vinden in de horeca van deze mooie stad. Naast de grote bekenden: Sushirestaurant Sumo, Flinstering (Winnaar ‘Mijn tent is top’ 2008), de standaard ketens Subway, McDonalds enz. enz. vindt je maar genoeg zelfstandige restaurants die zeker de moeite waard zijn. En wees nou eerlijk: Als je dan toch naar Brabant komt…

  • High Tea

High Tea is sinds niet al te lange tijd een echt begrip geworden in Nederland. Lekker relaxt bijkletsen onder het genot van allerlei lekkers. En waarom zou je dat niet eens overwegen tijdens een weekendje of dagje weg?
In Breda ben ik al 2 keer gaan ‘High Tea’en’ en dat is beide erg goed bevallen. De eerste keer ben ik een middagje geweest bij Parc aan de Grote Markt. Dit is een moderne ‘hippe’ tent waar  ‘s avonds ook uitgaanspubliek komen voor een drankje en een dansje. Overdag is het een gezellige bar/restaurant.
Je kunt kiezen uit verschillende soorten kwaliteitsthee. Daarnaast krijg je verschillende soorten sandwiches en muffins. Triffles, friandises en quiche staan ook op het menu bij de high tea. Voor 18.75 per persoon ben je voorzien.
Dickens & Jones, ook gelegen aan de Grote Markt, is het tweede restaurant waar ik een middag heb genoten van een high tea. Achterin het gebouw is een ruimte speciaal ingericht als huiskamer. In tegenstelling tot Parc voelt het knusser en gezelliger aan. Zacht gedimd licht, kaarsjes op tafel en een mooie grote open haard brengen je helemaal in de gezellige sfeer van de high tea.
Daar Parc een wat uitgebreider aanbod had, heeft Dickens & Jones een betere service. Lege kommen of lege theemokken worden meteen weggehaald of aangevuld. De bediening loopt continu rond en vraagt of alles naar wens is.
Elke ronde thee had weer een ander lekker smaakje. Het eten was minder in keuze maar nog steeds zeer gevarieerd. Speciale salade, quiche, kipfilet sandwiches, bonbons, macarons, muffins, cakes, yoghurt met fruit en zure room. Allemaal erg lekker en eerlijk gezegd te veel om allemaal weg te krijgen.

  • Uit eten

Wil je goedkoop en lekker uit eten? Dan weet ik wel een aantal goede adresjes.
Het Walkabout Eetcafé aan de Grote Markt is gespecialiseerd in de Australische keuken. Wat houdt dat in? Denk onder andere aan BBQ ribs, kangaroe en emu (!) gerechten, Barramundi (vis), garnalen en rundvlees schotel, hamburgers XXL, Australische pastijtjes en nog veel meer. ‘s Avonds verandert het eetcafé in een Aussie pub en kun je genieten van livemuziek.
Naast de Aussie pub zit het Italiaanse restaurant Il Padrino. Zin in pasta of pizza? Dan moet je hier zeker heengaan. Al oogt het restaurant wat simpel in uiterlijk, wanneer je hier gaat eten zul je geen spijt krijgen. Het personeel is vriendelijk en er hangt een prettige sfeer.
Wil je je echt in Italië wanen? Loop dan schuin tegenover naar Da Attilio. Dit restaurant is iets duurder maar dan voel je wel de echte Italiaanse sfeer.
Misschien niet de allergoedkoopste (ook zeker niet duur), maar Sirtaki moet wel genoemd worden. Sinds jaar en dag mijn favoriete Griekse restaurant in Breda, gelegen in een zijstraat van de Grote Markt. Zo gauw je binnenstapt bevindt je je in Griekenland. Het restaurant is prachtig Grieks ingericht tot op de vierkante centimeter. Geliefd om zijn tzatziki wordt dit restaurant gerund door een Griekse familie. Griekser kán gewoon niet.

Breda verveelt nooit. Er is altijd wat te doen. De prettige ongedwongen Bourgondische sfeer is telkens aanwezig. De mensen zijn vriendelijk, gastvrij en open-minded. Ik hoop dat iedereen Breda net zo mee mag maken als ik.

Zijn jullie al eens in Breda geweest en wat vond je ervan?