Cuba deel III: Cienfuegos & El Nicho

Cuba deel III: Cienfuegos & El Nicho

03/05/2014 0 By Travelette

cienfuegos, park, centrum, cuba, zee

In dit derde deel van de reeks over Cuba: Cienfuegos en El Nicho. Na de mooie ervaringen in Pinar del Río reden we via Havana door naar Cienfuegos. Deze stad aan zee ligt in het Midwesten van Cuba en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Cienfuegos; een stad met 150.000 inwoners. Cienfuegos betekent letterlijk ‘100 vuren’ en wordt onder de bevolking ook wel La Perla del Sur (parel van het zuiden) genoemd.

Cienfuegos
Cienfuegos is een oude stad en werd in 1819 gesticht. De haven in de baai van Cienfuegos is de belangrijkste van Cuba daar het de grootste exporthaven ter wereld is, als het om suiker gaat.
Het Castillo de Jagua aan de haven is gebouwd onder leiding van Koning Filips II van Spanje om de stad te beschermen tegen rovende piraten die in de 19e eeuw de Cariben onveilig maakten. In 1922 is er een lange boulevard aangelegd van noord naar zuid die net als in Havana de Malecon genoemd. Langs de Malecon liggen art-decovilla’s en fortachtige panden die in de tijd van dictator Batista zijn gebouwd en nu als restaurant en hotel worden gebruikt.
Het is een korte wandel naar het oude centrum van Cienfuegos dat een authentiek stukje Cuba biedt. Het staat zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is zeker terecht. Het oude centrum staat bomvol met neoclassicistische gebouwen waarvan je de meeste zult ontdekken aan Parque José Martí. Voorbeeld van een mooi bouwwerk is het Teatro Tomas Terry, waar menig beroemdheid van ‘back in the day’ heeft opgetreden. Het theater is te bezoeken voor 2 CUC (1.50 euro).
De overige bouwwerken die wel een kijkje waard zijn: De Triomfboog, Botanische Tuinen, Kathedraal La Purisma Concepción en natuurlijk het fort aan de haven.
De gebouwen hebben duidelijke Spaans-Franse invloeden uit de 19e eeuw met hun variatie aan pastelkleuren. Helaas is de rest van de stad niet zo interessant. De huizen bestaan hier voornamelijk uit grijze betonnen complexen.
Wanneer je niet van massatoerisme houdt is Cienfuegos de stad die je zeker moet zien. Er komen niet veel toeristen langs deze stad, al is het mogelijk een enkele individuele reiziger tegen het lijf te lopen.
Zelf kan ik me niet zo heel veel herinneren van deze stad. We hebben er een korte stadstoer gelopen, dat weet ik nog wel. Heb je genoeg tijd in Cuba, dan zou ik zeker eventjes langs Cienfuegos rijden. Zo niet, dan mis je ook niet veel door deze stad over te slaan.

teatro tomas terry, cienfuegos, cuba

El Nicho
Om een natuurwandeling te maken in El Nicho zijn we in ongeveer een half uur, met jeeps, van Cienfuegos naar de grote bergketen Sierra del Escambray gereden dat tevens een nationaal park is. Onderweg reden we door boerendorpjes waar de mensen ons hartelijk begroetten. Dan zie je het échte Cubaanse leven toch wel voorbij komen. Erg bijzonder. Naarmate we hoger en hoger de bergen in reden werd het aangenaam ‘koel’. Nog steeds 25 graden en redelijk benauwd. Maar wel fijner dan de 32 graden die we gewend waren op zeeniveau.
Binnen het grote park ligt het kleinere ‘Parque El Nicho’ wat een populaire trekpleister is voor zowel toeristen als de Cubanen zelf. Zeker in de zomer komen er veel mensen hier genieten van de natuur. Eenzaam is het dus nooit. El Nicho is beroemd door zijn bergen, wandelpaden, beekjes, vogels en vele watervallen. Het water dat hier stroomt is afkomstig van de rivier Agabama en komt regelrecht uit de bergen. Je mag hier gewoon zwemmen, wat heerlijk is tijdens een hete dag met veel lopen. Op 1 plek, met een charmant watervalletje op de achtergrond, was zelfs een afspringplek gebouwd. Het water was lekker fris. Misschien wel te fris, 10 graden! Dus verkijk je er niet op. Na de wandeling hebben we nog gezellig buiten, beschut van de zon, geluncht.
Wil je liever niet zoveel wandelen? Het park kun je ook bezoeken te paard en als je wil kun je zelfs vissen bij het stuwmeer Embalse Hanabanilla. Populair bij hengelaars.
Entree kost 5 CUC (3.60 euro)

afspringplek, water, waterval, beek, bergen, wandelen, park

watervallen, el nicho, cuba, cienfuegos, escambray

Ben jij een natuur liefhebber of hou je meer van steden bezoeken?