Cuba deel IV: koloniale stad Trinidad, Topes de Collantes & Sanctí Spiritus

Cuba deel IV: koloniale stad Trinidad, Topes de Collantes & Sanctí Spiritus

18/05/2014 0 By Travelette

trinidad, cuba, cariben,

Hola a todos! Welkom bij het vierde deel over Cuba. In dit deel wil ik jullie nogmaals laten zien hoe mooi Cuba kan zijn. De steden Trinidad en Sanctí Spiritus zijn steden die je echt moet hebben gezien wanneer je Cuba bezoekt. Cubaanser kan haast niet. Samen met Nationaal Park ‘Topes de Collantes’ des meer een reden om naar Cuba te gaan!

Trinidad
Een van de mooiste en meest authentieke steden van Cuba is Trinidad. Trinidad ligt aan zee in het mid-zuiden van het eiland, in de provincie Sanctí Spiritus. Met ongeveer 75000 inwoners is het een middelgrote stad.
Wanneer je door Trinidad loopt, zul je merken dat er weinig veranderd is sinds de 16e eeuw, de tijd dat de stad werd gebouwd. De stad begon als Spaanse koloniale nederzetting en heeft haast niets van deze charme verloren. Overal waar je kijkt zie je prachtige koloniale gebouwen in verschillende felle kleuren. Het is ook niet gek dat het gebied sinds 1988 op de 
Trinidad werd beroemd en berucht door zijn suikerindustrie, maar ook door smokkel en slavenhandel. In de 16e eeuw werden vooral de lokale bevolking, de Tainó indianen uitgebuit en gedwongen tot slavernij. Vele stierven door ziektes en uitputting. Daarna werden slaven uit Afrika geïmporteerd. Het is daarom dat de Cubaanse bevolking er zo gevarieerd uitziet.
Trinidad speelt nog steeds een grote rol in de suikerindustrie en is hier grotendeels van afhankelijk. De laatste jaren is het toerisme steeds meer in opkomst en Trinidad heeft hier natuurlijk ook veel baat bij.

Bezienswaardigheden

  • Plaza Mayor

Dit is het bekendste plein van Trinidad. Het is een prachtig plein omringd door perkjes en palmbomen en ligt in het hart van het oude centrum. Het is misschien wel de meest gefilmde en gefotografeerde plek in Trinidad.
plaza mayor, trinidad, cuba

  • Museo Romantico

Dit museum is gevestigd in een oude villa van een koloniale familie die destijds slaven in huis hadden. De naam van het museum doet eer aan de bouwstijl van de villa die in de 19e eeuw populair was, al oogt het binnen wél erg romantisch.
Het huis, oorspronkelijk Palacio Brunet genoemd, werd in 1812 in gebruik genomen door de machtige Spaanse familie Borell die rijk waren geworden van de suikerindustrie op in Trinidad. Het huis is ingericht alsof de familie er nog steeds woont. De meeste van de tentoongestelde voorwerpen waren ook in het bezit van de familie.
Je kan voelen en zien hoe het leven was in die tijd, zowel voor de familie als de slaven. De keuken, de slaapkamers, de eetkamers, de woonkamer en zelfs de badkuip staan hier nog intact, alsof het personeel en de familie op een dag gewoon verdwenen zijn en de boel, de boel hebben gelaten. Midden in de villa is, geheel naar de tijd waarin het gebouwd is, een binnenplaatsje waar men vroeger lekker in de buitenlucht kon zitten.
Niet alleen is het indrukwekkend om dit museum te bezoeken, het is ook nog eens een plaatje van een huis. De kleuren, de sfeer, de objecten. Het geeft een gevoel dat je alleen krijgt, wanneer je het zelf meemaakt.
Openingstijden: dinsdag – zaterdag: 09:00-17:00: entree 2 CUC (1.50 euro)

museum romantico cuba trinidad

  •  Casa de la Trova

In Trinidad loop je altijd wel tegen een ‘straatfeestje’ aan. Ook ikzelf heb dat zo ervaren. Tijdens de stadswandeling zagen we in een straat mensen zingen en dansen, wat ons blij verrasten. Zo is Cuba nu eenmaal. Wanneer je dus in Trinidad bent, moet je gewoon eens langsgaan bij hun Casa de la Trova. Waar zij speciaal samenkomen om muziek te delen. Tevens is het één van de oudste huizen in Trinidad.
Overdag is het gratis te bezoeken. ‘s Avonds en in het weekend vooral, is het erg populair bij de lokale bevolking.
muziek, trinidad, straat, cuba, cariben

Nationaal Park ‘Topes de Collantes’
Een van de mooiste ervaringen met Cubaanse natuur was wel de hike door Topes de Collantes. Ook dit park is onderdeel van de Sierra de Escambray. Het ligt op een hoogte van 800 meter en dat merk je. Het is hier gemiddeld 5 graden koeler dan ‘beneden’ en toch benauwd.
We vertrokken met legertrucks vanuit het hotel voor een rit van bijna 3 uur. Je kunt je voorstellen dat dat al een hele ervaring op zich is. Het park is tropisch en dat is aan alles te merken. Overal kleine meertjes, riviertjes, watervallen en hoge begroeiing. Er groeit zelfs bamboe! Als je goed oplet zul je tal van prachtige dieren ontdekken, zoals de Cubaanse tody, een schattig groen met wit vogeltje dat lijkt op een kolibrie, de bij-kolibrie, het kleinste vogeltje ter wereld, kun je hier ook vinden. Zelf heb ik hem een aantal keren tijdens de wandeling voorbij zien vliegen en verwarde hem eerst met bij of een vlinder, dat is ook niet gek voor een vogeltje van pakweg 5 cm. Ook de trogon, Cuba’s nationale vogel, spot je ongetwijfeld tijdens een wandeling in het park. Hij is te herkennen aan zijn rode, witte en donkerblauwe kleuren; net als de vlag van Cuba.
We hadden onze zwemspullen bij en dat was niet zomaar. Het park is rijk aan meertjes, watervallen en beekjes waar je allemaal vrij mag zwemmen. Het water is koel en helder. Veel verschillende salamanders, mieren, vogels, vlinders en vissen zijn die dag aan ons voorbij gegaan. Het was het zeker waard.

33388_418458877459_5497529_n

Manaca Iznaga
Dagelijks vertrekt er een oude stoomlocomotief vanuit het centrum van Trinidad naar Valle de los Ingenios. Helaas reed er voor ons geen locomotief maar een andere elektrische trein, waar ik zelfs ‘achter het stuur’ mocht zitten en mocht toeteren. (het blijft Cuba).
De vallei is vernoemd naar de suikerfabrieken die hier in 19e eeuw te vinden waren. Het is hier dat we de plantage van Manaca Iznaga hebben bezocht. Het huis van de plantage eigenaar, de slavenbarakken, de maalmolen en de toren zijn nog intact en open voor publiek. Het huis is tegenwoordig een restaurant en souvenirwinkel en de toren is nog te bezoeken. Vanaf de 45 meter hoge toren heb je prachtig uitzicht over de plantage, de vallei en de bergen van de Sierra de Escambray in de verte.
In 1988 werd de plantage opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Sancti Spiritus
Sancti Spiritus is, naar mijn mening, voor een Cubaanse stad erg modern, in zoverre Cuba modern kan zijn. De stad gaf een nette schone indruk en er is geen twijfel over mogelijk dat het een plaatje is. Zoals elke koloniale stad in Cuba speelt het leven zich vooral af op het grote stadsplein. Ons hotel lag in het centrum aan dit plein. De herenhuizen in het oude centrum stamde nog uit de koloniale tijd.
Er zijn tal van mooie kerken en gebouwen in dit stadje en net als Cienfuegos wordt het niet vaak bezocht door toeristen. En de typische smeedijzerenhekken voor ramen en balkons zul je hier vaak tegenkomen.
Veruit de voornaamste bezienswaardigheid in Sancti Spiritus is wel de 200 jaar oude terracottabrug de zogenaamde Yayabo brug over de Yayabo rivier. De brug werd gebouwd in 1815 door de Spanjaarden en is nu een nationaal monument.

cuba, sancti spiritus, cariben, midden amerika

Ben jij van plan om Cuba ooit te bezoeken?
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather