Een zomerseizoen als reisleiding werken of stage lopen: wat gaat er aan vooraf?

Een zomerseizoen als reisleiding werken of stage lopen: wat gaat er aan vooraf?

29/05/2014 2 By Travelette

Spanje

Weleens nagedacht om een zomer in het buitenland te werken? Zelf had ik er nooit aan gedacht tot ik verplicht in het buitenland moest stage lopen/werken voor mijn opleiding toerisme. Ik zag er zelfs een klein beetje tegenop. Nou ja, best wel heel erg een klein beetje. Ik had namelijk een vriend in die tijd en die moest ik dan achterlaten voor een half jaar. Ik vond het ook best, want we moesten namelijk ‘reisleideren’. Het was of standplaatshostess of groepen begeleiden tijdens groepsreizen. Aangezien ik het groepen begeleiden nogal eng vond koos ik voor standplaatshostess. Je werkt in een team met vaste taken, je krijgt huisvesting en salaris en je blijft op 1 plaats dat je nieuwe thuis wordt voor een half jaar.
Uiteindelijk heb ik een geweldige tijd gehad en veel geleerd en bedacht ik mezelf waarom ik, als reisfreak, nooit eerder de stap had genomen om een zomer naar het buitenland te gaan om dan bijvoorbeeld in de animatie of in een hotel te gaan werken. Blijkbaar had ik het in dit geval nodig om gepusht te worden.
Enfin, hoe gaat het allemaal in zijn werk om reisleiding te worden? Wat gaat er aan vooraf?

De procedure
Er zijn verschillende touroperators in Nederland waarbij je als reisleiding in het buitenland kunt werken, zoals onder andere: Thomas Cook, Neckermann, TUI en de Sundio Group (o.a. van Sunweb en GoGo), Beachmasters en GoFun en nog vele anderen.
Ikzelf heb stage gelopen als hostess voor Sunweb. Via de website van Sunweb heb ik mij aangemeld. Na de aanmelding zullen zij een email sturen wanneer je niet aansluit op het profiel dat zij zoeken voor een Sunweb host/hostess. Als dit wel het geval is wordt je binnen 3 dagen gebeld en uitgenodigd voor de selectiedagen. Deze selectiedagen liggen over het algemeen tussen december en maart.
Tijdens de selectiedag krijg je informatie en presentaties over het werk als hostess door verschillende medewerkers die betrokken zijn bij het selecteren van geschikte kandidaten. Er worden cases voorgelegd waarbij je vrij mag antwoorden hoe je het beste kan reageren in een bepaalde situatie als reisleider. Zorg dat je stem gehoord wordt! Zo krijgen ze een idee van wie jij bent.
In de loop van de dag moet elke persoon een welkomstinformatie geven over een bestemming die zij voor je kiezen. Deze krijg je vóór de selectiedag al via de email toegestuurd. Deze moet je dan presenteren voor de rest van de kandidaten en de selectiemedewerkers. Ik vond dit erg eng en had geen idee hoe zo’n welkomstinformatie normaliter gaat. Probeer je in te leven in de gasten; wat willen zij horen en hoe willen zij dit horen. Wees in ieder geval open en enthousiast, dat is het belangrijkste.
Na de presentaties gaan de selecteurs in overleg en wordt bepaald wie doorgaat naar het interview met één van hen. Dit interview is in feite een sollicitatiegesprek.
Na de selectiedag wordt je gebeld of je aangenomen bent en zul je een uitnodiging krijgen voor de trainingsdagen.

Trainingsdagen
De trainingsdagen vinden plaats in maart en duren 3 dagen. Ze vinden plaatst op het KNVB-complex in Austerlitz. Tijdens deze dagen krijg je tekst en uitleg over het vak reisleiding, je ontmoet je teamgenoten en doet leuke activiteiten met hen om hen beter te leren kennen. Zelfs de directeur kwam langs om zijn nieuwe medewerkers te begroeten en succes te wensen.
Als het goed is heb je een aantal dagen of weken voor de training al een telefoontje gehad naar welke bestemming je gaat voor de zomer, zodat je tijdens de trainingsdagen gericht informatie krijgt over je taken en je kan natuurlijk je eindverantwoordelijk ter plaatse, die deel uit maakt van het team, de hemd van het lijf vragen over het hoe en wat op bestemming.

Belangrijk om te weten
– Je moet beschikbaar zijn van begin april tot eind oktober. In overleg is korter mogelijk.
– Huisvesting en vervoer van en naar bestemming wordt geregeld voor je.
– Je mag een voorkeur voor een bestemming opgeven, maar dit is geen garantie.
– Je hebt geen toerismeopleiding nodig, alleen enthousiasme en de juiste instelling.
– Reisleider zijn is hard werken. HEEL HARD werken. Je bent 24/7 bereikbaar voor je gasten en wanneer zij na een nachtje doorhalen op het strand liggen na een kroegentocht die jij hebt begeleid, zit je alweer om 6 uur ‘s ochtends in de bus naar de luchthaven voor de volgende nieuwe gasten, ben je welkomstinformaties aan geven of je administratie aan het bijwerken. En dit is meer regel dan uitzondering. Vrije tijd valt meer onder de uitzondering en zelfs dan kun je gebeld worden om problemen op te lossen of gasten bij te staan die net beroofd zijn of ziek zijn geworden.
Vooral in het hoogseizoen is het rennen, rennen, rennen, tijdens je werk waarbij je soms vergeet te eten of er niet eens tijd voor hebt. Ook slaap is een privilege.
– Het is een geweldige ervaring! Naast het werk dat je moet doen en het continu paraat staan voor de gasten is het natuurlijk ook erg relaxed werk. Je bent een half jaar op een zomerse bestemming waar je mag wonen en werken. Je leert ongelooflijk veel verschillende mensen kennen van allerlei nationaliteiten. Wanneer je een paar vrije uren (of sporadisch een dag) hebt kun je natuurlijk lekker gaan zwemmen en bakken aan het strand, winkelen, uit eten gaan, stappen met je collega’s of nieuwe vrienden of gewoon je broodnodige uurtjes slaap inhalen. Zeker in het naseizoen, wanneer er steeds minder gasten aankomen, kun je lekker genieten van je vrije tijd.
– Afhankelijk van je bestemming kan het zijn dat je mee gaat met de jongerenactiviteiten. Zo kun je in Chersonissos terecht komen of Ibiza en Rimini. Maar ook op andere bestemmingen bijvoorbeeld binnen Spanje, Turkije en Griekenland op plaatsen waar weinig jongeren komen heb je weer geen jongerenactiviteiten.
Ikzelf woonde in Malgrat de Mar, waar in het hoogseizoen veel jongeren komen voor een stapvakantie. Lloret de Mar, op 20 minuten rijden, was ook onder de hoede van ons team. Elke woensdag in het hoogseizoen moesten wij ook de kroegentocht in Lloret de Mar begeleiden samen met het GoGo team, aangezien er ook Sunwebgasten mee gingen uit Malgrat.
– Hoe slecht je humeur ook is; je moet altijd blijven lachen en beleefd zijn tegen je gasten. Zij kijken het hele jaar uit naar hun vakantie en hebben er hard voor gewerkt.

Wat het reisleiderschap nog meer inhoudt zal ik in een volgende blogpost uitgebreid vertellen. Naar mijn bescheiden mening krijgen reisleiders veel te weinig ‘credit’ voor hun werk. Het zijn lange dagen, het is hard werken en mensen denken vaak dat je ze alleen ophaalt en afzet op de luchthaven en wat excursies verkoopt. Dit is zeer zeker niet het geval. Ondanks dat is het een geweldige verrijkende ervaring!

Hebben jullie al eens in het buitenland gewerkt?
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather