Interessante en grappige weetjes over Cuba!

Interessante en grappige weetjes over Cuba!

23/05/2014 0 By Travelette

cuba, havana, cariben

Dat Cuba een apart land is, weten we al. Het is communistisch en buitengesloten van de rest van de wereld. Sinds Raul Castro president is geworden in 2008, kruipt het land langzaam uit zijn schelp. Maar wat maakt Cuba dan, nog steeds, zo anders? Hier een aantal weetjes over Cuba die je (misschien) niet wist!

 • Cubanen mogen eigenlijk niet met toeristen of buitenlanders praten. Al gebeurt dit wel in de praktijk. Ons werd vertelt dat we er niet raar van moesten opkijken of ons schuldig moesten voelen als Cubanen na een gesprek meegenomen werden voor verhoor. Soms worden ze naar huis gevolgd en daar aangesproken. De Cubaanse regering is er bang dat je hen vertelt dat het in het buitenland zoveel beter is dan in Cuba en kijken hier op straat ook naar uit.
  Gelukkig hebben wij dit niet gezien of meegemaakt.
 • De nationale sport is honkbal. Ook ballet is erg populair. Veel professionele balletdansers komen uit Cuba of hebben in Cuba les gehad.
 • Onderwijs en zorg in Cuba zijn van hoge kwaliteit en gratis. Het geboortesterftecijfer ligt hier lager dan in de Verenigde Staten. Voor sommige behandelingen gaan mensen zelfs speciaal naar Cuba.
 • Het beroep dat Cubanen later gaan uitoefenen als zij klaar zijn met de middelbare school wordt op basis van je cijfers bepaald door de overheid. Kan je goed leren? Dan wordt je waarschijnlijk arts en ga je eerst nog studeren.
 • Cubanen zijn erg gefascineerd met buitenlanders en toeristen en willen van alles. Ze willen je helpen, nakijken, nafluiten of een praatje maken. Als ze maar contact hebben. Ouderen komen vaak om een aalmoes vragen.
 • Neem wat spulletjes mee van thuis om aan de bevolking te geven. Dit kan verschillen van tandpasta, shampoo, douchegel en zeep tot pennen en ondergoed. Bijvoorbeeld bh’s. In Cuba krijgen vrouwen 1 bh per jaar van de staat. Geld hebben ze niet voor kleding. Zorg wel dat je ondergoed e.d. discreet verstrekt, want dit kan als gênant worden ervaren.
 • De bevolking is heel divers in uiterlijk. Van heel erg donker tot zo licht van huid dat je ze aanziet voor een toerist. Eén procent van de bevolking is zelfs van Chinese afkomst. Het mooie hiervan is dat je ziet en voelt dat er totale saamhorigheid is tussen cubanen. Door een eeuwenlange mix van nationaliteiten en culturen is het Cubaanse volk geworden tot wat het nu is. Iedereen is cubaan.

cuba, varadero, cariben,

 • Sinds de revolutie en het aan de macht komen van Fidel Castro mogen gebouwen in Havana niet gerestaureerd worden, en dat zie je. De kleuren op de muren vervagen en er zijn duidelijke sporen van ouderdom. Alles moet in dezelfde staat blijven als 55 jaar geleden.
 • Cubanen hebben, tegen de verwachting in, nog best veel kennis van de wereld. Ze weten redelijk wat over Amerika (Ah! Los Estados Unidoss), Spanje en Italië. Ik kan toch wel met zekerheid zeggen dat Cubanen Amerika zelfs adoreren.
 • Mannen zullen je als vrouw naroepen, fluiten of sissen. Ons werd verteld dat dit moet worden opgevat als een compliment. En niet als opmerkingen vol lust. Wij konden er in ieder geval niet aan wennen.
 • Fooi geven aan de kamermeid is een must-do als je langer dan 2 dagen ergens verblijft! Eén van de eerste dagen in Havana liepen we de kamer binnen toen ze bezig was. We gaven haar 1 CUC en de volgende dag hadden we al 2 zwanen op het bed met een briefje. Later hadden we body-lotion weggezet voor haar en toen had ze hartjes gemaakt. Ze doen echt extra hun best voor minder dan een euro. Voor ons niet voor te stellen.
 • Douchen is een voorrecht! ’s Morgens is er meestal geen water, dus ook geen wc. En als er water is, dan is het koud. Tegen de avond wordt het nog weleens warm. Dit was vooral in Havana het geval. In andere hotels minder. 
 • Wanneer je als groep reist door Cuba ben je verplicht om een lokale gids mee te nemen tijdens de duur van de reis. Verplicht door de overheid.
 • Cubanen vinden het blijkbaar heel normaal om hun neus heel hard op te halen. Echt ranzig. Iedereen doet het. Onze lieve gids Dora tot aan het nette dametje in het CUC-winkeltje in Hotel Nacional.
 • Mensen worden hier sneller oud. We waren in een coffeeshop (voor koffie ja) die van een vrouw was geweest die nu te oud was om het te runnen. We hadden de eer om haar te zien. Ze leek wel 80, maar ze was pas 69. Dit komt door het harde werken hun hele leven. 
 • Cuba is één van de veiligste landen in Midden- en Zuid-Amerika om te bezoeken, maar wees natuurlijk altijd op je hoede als je reist!havana, cuba

Cuba blijft een apart land, maar dat maakt ook zo geweldig mooi en authentiek. Ik ben ook erg blij dat ik Cuba heb mogen meemaken en zou er graag nog eens terugkomen om de oostkant van Cuba te ontdekken.

Weten jullie nog wat leuke feiten of weetjes over Cuba?