Cuba deel V: Ciego de Avila & Cayo Coco

Cuba deel V: Ciego de Avila & Cayo Coco

12/06/2014 0 By Travelette

Cayo Coco, cariben, zee, cuba

Alweer het 5e deel over Cuba! Dat Cuba is mooi en divers land, is heb ik al wel laten zien. In dit deel komt onder andere ook Cayo Coco aan bod. Dit is de ideale bestemming wanneer je lekker onbezorgd wil genieten van zon, zee en strand en eerlijk gezegd moet dat ook kunnen! Ook op Cuba! Verder zal ik het ook hebben over Ciego de Avila.

Ciego de Ávila
Ciego de Avila is één van ‘puurste’ steden die we hebben bezocht in Cuba. Het is niet modern of mooi te noemen. Het ligt in het ‘midden van het midden’ van Cuba in de gelijknamige provincie Ciego de Ávila. Er wonen ongeveer 100,000 mensen.

Ook deze stad is geen trekpleister voor toerisme en de mensen staren je echt aan van: wow dat zijn toeristen. Hier moest ik destijds wel aan wennen. Sommige mensen komen je letterlijk smeken om een stukje zeep of tandpasta waarvoor ze je hand kussen of aan je gaan hangen. Dit is soms heel ongemakkelijk, maar ook wel triest.
De stad is leuk om te bezoeken als je het echte Cuba wilt zien. Je ziet hier het echte dagelijks leven aan je voorbij gaan. Er is vrij weinig verandert sinds de oprichting in 1840 en ook hier kun je genoeg koloniale gebouwen bekijken. Verder zijn er weinig bezienswaardigheden.

El Pueblo Holandès
Op de route naar Cayo Coco, vlakbij het plaatsje Morón, ligt El Pueblo Holandès. Het dorp is opgericht door een van de vriendinnen van Fidel Castro, Celia Sanchez. Na haar reis door Nederland in jaren 50 raakte zij gefascineerd met de Nederlandse architectuur. Het werd in de jaren 60 gebouwd en sindsdien huizen er landarbeiders in die voorheen nooit comfortabel konden wonen. Naar mijn mening zagen de huizen er meer Duits uit, maar dat mocht de pret niet drukken.

La Laguna de la Leche
Iets verder op onze reis naar Cayo Coco kwamen we langs het grootste zoetwatermeer in Cuba. Met een oppervlakte van 66 km² is het een mooi groot meer waar veel gevist wordt en dagjesmensen heen komen om te genieten van het water.
Het water ziet er een beetje troebel uit, daarom heeft het ook de naam: La Laguna de la Leche; het Melkmeer. Erg bijzonder om te zien.
leche, cuba, laguna, meer, cariben

Cayo Coco
Stel je een typisch ‘bounty’ strand voor. Met helder lichtblauw water en een hagelwit strand. In alle rust genieten van de zon met een strakblauwe hemel en een fel zonnetje dat alles goedmaakt. Dit is precies wat wij beleefden toen we aankwamen op Cayo Coco. Alsof je in een paradijslijke ‘filmwereld’ stapt. Zoiets zie je alleen op tv. Gelukkig voor ons, was dit echt!
Cayo is Spaans voor het Engelse ‘Key’, dat wordt gebruikt voor het beschrijven van kleine eilanden en het hoort bij de archipel Jardines del Rey aan de noordkant van Cuba.
Cayo Coco is sinds 25 jaar een grote toeristische trekpleister geworden. In 1988 werd een 27 km lange dijkweg gebouwd die het eiland verbindt met het vaste land. Deze weg loopt dwars door de Baai van Perros waar wij onderweg talloze flamingo’s zagen vliegen en broeden. In 1993 werd het eerste hotel gebouwd en sindsdien zijn er talrijke all-in resorts gebouwd en sinds 2002 heeft het eiland zijn eigen luchthaven ‘Jardines del Rey’.
Ook wij verbleven voor een paar relaxte dagen op een all-in resort. Het resort had alle faciliteiten die je je kon bedenken en na een lange doorreis was het wel een verademing om eens lekker te relaxen en alles binnen handbereik te hebben. Het resort lag direct aan het strand en er zaten zelfs wilde flamingo’s op resort.
Destijds heette het Blue Bay, tegenwoordig heeft het een andere naam. Klik hier om het resort te bekijken.

Over het algemeen ben ik zeker wel een fan van de luxe binnen een vakantie, zo ook van all-inclusive, al kies ik er zelf haast nooit voor. Het neemt je vrijheid in de vakantie een beetje weg. Je voelt je verplicht te eten op het resort omdat je daarvoor hebt betaald en de meeste toeristen gaan alleen voor zon, zee en strand naar een resort waarbij ik dan zeker ook voor de cultuur ga in een land. Tijdens onze doorreis was het zeker een goede keuze om je eens voor 2 dagen te laten verwennen op een resort. En eerlijk gezegd; wie wilt dat nu niet?

Zijn jullie fan van all-in vakanties?