Londen in 1 dag!

Londen in 1 dag!

02/07/2014 1 By Travelette

20140701_163935Londen! Dé stad waar je geweest moet zijn. De London Eye, De Big Ben, Buckingham Palace en meer! Dat is precies wat ik dacht toen ik op VakantieVeilingen een busreisje naar Londen zag staan. Gelukkig wilde mijn vriend ook mee en besloot ik het hem cadeau te doen voor zijn verjaardag. Het duurde even voor ik eindelijk de veiling had ‘gewonnen’, maar dan had ik ook wat. Normaliter kost het reisje 52,50 per persoon. Nu had ik hem voor 71 euro (incl. administratiekosten) voor 2 personen. De busreis is inclusief korte stadstour en de ferry heen en terug.We mochten zelf kiezen waar we op wilden stappen. We kozen voor Breda, omdat dat dichtbij mijn huis is en omdat het ook de laatste opstapplaats is voordat de bus doorrijdt naar Londen. Sommige van de medepassagiers waren al in Zuid-Limburg opgestapt en zaten dus al 3 uur in de bus toen zij in Breda aankwamen. Na een rit van 5 uur kwamen we aan in Calais waar we om 5:45 uur vertrokken richting Dover. Na anderhalf uur varen kwamen we daar aan, waarna de tijd meteen een uur terug werd gezet. Rond half 9 kwamen we eindelijk aan in het centrum. De chauffeur gaf instructies voor de terugweg en na een kleine tour langs alle bezienswaardigheden werden we langs de Theems afgezet op loopafstand van de Big Ben. Het doel van deze blogpost is: Je hebt 1 dag in Londen. Wat moet ik zeker zien? En is het te doen? Dat ga ik je haarfijn uitleggen…

The London Eye

Misschien wél het bekendste Londen icoon van de 21e eeuw. Het Millennium Wheel of The London Eye zoals hij nu bekend staat. Het rad is in 1999 gebouwd voor het nieuwe millennium en ging op oudejaarsdag 1999 open. Op dat moment was het het grootste reuzenrad ter wereld (135 meter), maar sindsdien hebben andere reuzenraden hem al overtroffen. Een ronde in het wiel duurt 30 minuten aangezien hij maar 0.26 m per seconde draait. Niet heel snel dus, maar je hebt een mooi uitzicht over de binnenstad en de rivier Theems. Er zijn verschillende toegangskaarten beschikbaar. Online bestellen is goedkoper dat ter plaatse. Ter plaatse moet je een kaartje kopen in het gebouw tegenover het wiel, vervolgens sta je nog een lange tijd in de rij, dus hou daar rekening mee. Openingstijden: 10:00 – 21:00 uur. Goedkoopste entreekaartje kost rond de 21 pond (36 euro). Voor meer informatie: kijk op londoneye.com

Theems

De Theems is een brede en lange rivier die dwars door het centrum van Londen stroomt. Aan het begin van de dag werden we langs de Embankment afgezet tegenover de London Eye.
De boulevard langs de Theems is groen en schoon en het is erg prettig om hier een rustige wandeling te maken. Tijdens de wandeling zie je genoeg oude gebouwen, mensen en boten voorbij komen. Ook kun je een van de bruggen nemen en oversteken naar de London Eye waar straatartiesten hun kunsten vertonen. Er is ook genoeg gelegenheid om te zitten op de boulevard.

Big Ben, Westminster Palace & Abbey

Het beroemde Westminster Palace met aangrenzend de kathedraal Westminster Abbey en de toren ‘Big Ben’ zijn de bekendste bouwwerken in Londen. De Westminster Abbey is een kathedraal in Gotische stijl waar traditiegetrouw kroningen en begrafenissen van de koninklijke Britse familie. Wanneer je in zuidelijke richting loopt langs de Theems loop je vanzelf op het pronkstuk van Westminster Palace; Big Ben. De Big Ben dankt zijn naam aan de grootste klok in de toren. In tegenstelling tot wat veel mensen denken heet de toren eigenlijk ‘Elizabeth Tower’, de naam die het kreeg in 2012 ter gelegenheid van Koningin Elizabeths 60e regeringsjubileum. Het verbaasde me nogal hoe mooi de toren in het echt is. Hij is veel groter dan hij lijkt en heeft een soort gouden glans door de zon. Naast Westminster Palace vindt je Westminster Abbey. Een bezoekje aan deze kerk kost 18 pond (23 euro). Je mag er geen foto’s maken en niet filmen. Big ben, tower, londen, engeland

Buckingham Palace

Buckingham Palace is één van de grootste trekpleisters van Londen; en terecht! De residentie van Koningin Elizabeth is een prachtig groot paleis grenzend aan het mooie St. James en Green Park. Op het middelste paviljoen van het paleis wappert een vlag. Wanneer de koninklijke standaard wordt gehesen is de Koningin thuis, zo niet, de Union Jack. Helaas was zij niet thuis. Naast het paleis bevindt zich de gallerij van de Koningin met een winkeltje waar je souvenirs kan kopen. Helaas zijn deze aan de dure kant, zoals bijna alles in Londen. Elke dag, in de zomer, om de dag in de winter, wordt om 11.30 uur het wisselen van de wacht bekeken door duizenden mensen. Het is een hele happening waarbij de straten worden afgesloten en het verkeer tot een halt wordt geroepen. De nieuwe wachten vertrekken marcherend vanaf de kazerne om de hoek naar Buckingham Palace. Zorg dat je er op tijd bent, want het is logischerwijs gigantisch druk.buckingham palace, koningin, elizabeth, paleis, londen, engeland

 

Harrods

Dit grote warenhuis is waar de ‘rich and famous’ zich dagelijks laten zien. Het is eventjes lopen vanaf het centrum van Londen (20 minuten), maar het is het waard. Zorg wel dat je er enigszins netjes bij loopt wanneer je dit warenhuis binnen gaat. Zo niet, kun je nog wel eens geweigerd worden aan de deur.  Aangekomen bij het gebouw staan er alle vele Porsches, Ferrari en andere luxe wagens hun eigenaren op te wachten na een ‘shopping spree’. Dit gigantische warenhuis heeft meerdere verdiepingen en afdelingen. Er is zelfs een hele verdieping gewijd aan speelgoed, waar ik me zelfs kon vermaken. Bijzonder en niet te missen is het ‘Diana Memorial’ op de begane grond bij het Egyptische roltrappenhuis. Gemaakt voor Diana en haar vriend Dodi door zijn vader na het tragisch verongelukken van beide.

Tower Bridge & Tower of London

De Tower Bridge dankt zijn naam aan de nabijgelegen Tower of London dat eigenlijk een vesting is uit de 11e eeuw. Door de eeuwen heen heeft het vele functies gehad, waaronder: paleis, staatsgevangenis, fort en museum.
De Tower of London is een bijzondere bezienswaardigheid in Londen en is daarom ook te bezoeken. Wat kun je hier allemaal zien?
– De kroonjuwelen die door ‘The Queen’ gedragen worden staan hier ten toon.
– The White Tower, toren in het hart van de Tower of Londen, één van de meest historisch belangrijke torens in het Verenigd Koninkrijk, tevens kun je een tour krijgen door de deze toren.
– De raven; zeven raven hebben hun verblijf in de Tower of London naast de Wakefield toren. De legende vertelt dat wanneer de raven de Tower verlaten dat het koninkrijk en de toren zal vallen. Tijdens je bezoek kan het zijn dat je ze voorbij ziet vliegen.
– Tentoonstelling van martelwerktuigen.
Dit zijn een paar voorbeelden van wat je kunt zien en beleven in de Tower of London, ook zijn er verschillende gidstours mogelijk tijdens je bezoek. Entree kost 22 pond (28 euro).
De nabijgelegen Tower Bridge werd pas voltooid in 1894 en heeft een tentoonstelling die te bezoeken is voor 9 pond (11 euro) per persoon. Beide bouwwerken staan sinds 1988 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Na een druk en vermoeiend dagje in Londen kan ik eerlijk zeggen dat de stad mij blij verraste! Het is een leuke, mooie en sfeervolle stad die toegankelijk uitstraalt. In het centrum zijn een tal van grote relaxte parken te vinden waar je lekker kan bijkomen. We hadden prachtig warm en zonnig weer en alle bezienswaardigheden, afgezien van de Tower of London en Tower Bridge, waren op loopafstand van elkaar. Al met al is alles redelijk goed te doen in 1 dag.
Rond half 9 London tijd werden we weer terug verwacht bij de bus en begon de lange rit terug naar huis. Rond half 6 Nederlandse tijd waren we weer terug in Breda.
De reis was erg lang en vermoeiend, maar hij was zeker de moeite waard!

Zijn jullie al eens in Londen geweest?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather