Het tropische noorden van Queensland: Cairns, Port Douglas & Daintree

Het tropische noorden van Queensland: Cairns, Port Douglas & Daintree

24/08/2014 1 By Travelette

Australië. Het land waar bijna iedereen wel van droomt om eens te bezoeken. Althans, ik wel. Toen ik de kans had om in 2010 een zomer daar te spenderen, greep ik die kans gelijk aan en het was alles wat ik er van had verwacht. Australië is groots in alle betekenissen van het woord. 

298821_240745272642894_100001222704748_720773_820782233_n

Het is bijna het tegenovergestelde van Nederland. Het is groot, er wonen relatief weinig mensen en de dieren zijn zo’n beetje allemaal gevaarlijk (oké, dat is overdreven, maar je moet wel uitkijken!) Ik ging naar het noorden van Australië, het tropische deel van het land. Want, oh ja, aan de andere kant van de evenaar staat noord gelijk aan warm en zuid gelijk aan koud. In de maand dat ik hier was verbleef ik in het bekende vakantieoord Port Douglas, wat eerder een dorp dan een stadje is. In de Australische winter is het hier erg druk door toeristen uit het zuiden van Australië die aan de kou willen ontsnappen.

Cairns

De grootste stad in de buurt van Port Douglas en de stad waar ik aankwam in Australië was Cairns. Cairns is een middelgrote stad met ongeveer 145,000 inwoners waar alles open en welkom aanvoelt. Er is bijna geen hoogbouw waardoor het dorps aanvoelt en toch is er veel te doen. De omliggende dorpen en stadjes (en omliggend kan soms een uur rijden zijn) komen voor veel voorzieningen naar Cairns. Zoals de bioscoop, grote winkelketens, het ziekenhuis en vele andere zaken. Het is een gezellige stad met veel diverse winkels en horecagelegenheden waar veel backpackers aankomen voordat zij doorreizen naar het noorden van Australië. Je zal hier dus veel mensen van verschillende nationaliteiten tegenkomen. Cairns heeft een eigen vliegveld waar, ondanks dat het een klein vliegveld is, jaarlijks miljoenen passagiers arriveren. Cairns is door zijn voorzieningen en ligging de perfecte uitvalsbasis voor ‘The Great Barrier Reef’ en het tropische noorden met onder andere Cape Tribulation en Daintree Rainforest. Eén van de attracties van Cairns is The Lagoon die aan de promenade ligt. Deze is gebouwd omdat het strand van Cairns niet geschikt is voor zonnen en zwemmen. The Lagoon is eigenlijk een groot zwembad dat afloopt alsof je in zee bent. Het heeft een groot grasveld rondom waar je kan liggen.

Port Douglas
Port Douglas is ongetwijfeld de populairste vakantiebestemming in het Tropische Noorden van Queensland. Normaliter telt Port Douglas ruim 3000 inwoners maar in de periode Juni-September kan dit aantal verdubbelen door het aantal toeristen dat dan verblijft in de kleine plaats. En dat is te begrijpen. Port (zoals de locals het noemen) is een idyllisch plaatsje ‘straight out of paradise’. Het populaire Four Mile Beach is breed en lang, zoals de naam doet vermoeden en begint noordelijk langs het dorp en strekt zich nog een heel eind uit richting het zuiden uit. Wanneer het strandweer is staan er lifeguards op de uitkijk. In de Australische winter kun je hier het beste zwemmen in zee. De zogeheten dodelijke(!) dooskwallen zwemmen namelijk in het warme water in de zomer, net als krokodillen, al worden hier wel maatregelen voor genomen. Bij het stuk strand grenzend aan het dorp zelf worden netten geplaatst zodat je veilig kan zwemmen in het afgebakende stuk. Port Douglas heeft vele horecagelegenheden, zowel luxe als doorsnee, maar het is overal even gezellig. Er zijn genoeg voorzieningen, zoals een groot winkelcentrum en een supermarkt. Port staat daarom, en mede door het klimaat, bekend als een backpackersparadijs. Er zijn veel accommodaties De haven van het stadje is erg in trek. Er liggen veel particuliere boten en er is veel te zien en te doen. Zelf ben ik vanaf de haven met een dagtocht vertrokken voor een dagje snorkelen bij The Low Isles in The Great Barrier Reef. Er zijn verschillende boten die vanuit Port Douglas vertrekken naar The Great Barrier Reef.

Eén van de mooiste attracties in Port vind ik toch wel The Wildlife Habitat. Dit is een kleine dierentuin waar je je de hele dag kan vermaken tussen de dieren. Je vindt hier vooral dieren die je alleen in Australië vind.
Het is elke dag van het jaar geopend, behalve met kerst, tussen 8 en 5 uur. Entree kost 33 dollar (ong. 23 euro).

Daintree Rainforest
Daintree Rainforest bevindt zich ten noorden van Mossman en Cairns en is het grootste regenwoud op het Australische continent. Het strekt zich uit over 12.000 km2 en loopt grotendeels langs zee. Het bijzonderste aan het regenwoud vind ik toch wel hoe enorm begroeid het is. Het is er altijd vochtig en warm waardoor elke millimeter haast begroeid blijft.

De wegen kunnen in het regenseizoen onder lopen, dus wanneer je met een auto gaat verkennen moet je er wel een hebben die goed tegen water en stroming kan.
Onderweg vanaf Mossman kom je ongetwijfeld bij de Daintree River waar je met de pond gratis over kan steken.
Zoals je kan verwachten, kun je erg veel dieren tegenkomen in het regenwoud, zoals slangen, verschillende soorten vogels en amfibieën. Maar hetgeen dat ik zo bijzonder vond aan het regenwoud waren de wilde kasuarissen.  Deze dieren lijken veel op struisvogel en emoes en zijn daar ook aan verwant. Onderweg met de auto kom je veel waarschuwingsborden tegen voor deze overstekende dieren.
In het Daintree Rainforest zijn regelmatig stops langs de weg waar je kan uitrusten en kan rondlopen in het woud. Je kan gelukkig niet verdwalen, want hier kun je je ogen uitkijken terwijl je rondloopt over zogeheten ‘boardwalks’. Deze houten wegen banen een weg door het regenwoud waarbij je onderweg bordjes passeert met informatie over het woud en het ontstaan ervan.
Een populaire stop in het regenwoud is Cape Tribulation. Deze landtong heeft een groot strand en een baai. De kaap is in 1770 ‘Kaap Tegenspoed’ gedoopt door James Cook omdat zijn schip hier vlakbij vast kwam te liggen. Het is in dit gebied dat ik zelf een wilde kasuaris tegen het lijf liep. Gelukkig stond ik op de boardwalk hoog boven het beest, aangezien ze nog vrij agressief kunnen zijn. De boardwalk bij Cape Tribulation is een van de mooiste die ik heb gelopen in het regenwoud. Op het einde kom je uit bij een uitkijk over het strand, waar je nog vrij hoog staat.

 

boardwalk, daintree, cape tribulation, queensland, australie

Wanneer je een bezoekje aan het regenwoud wat georganiseerder en kleiner wilt houden, kun je naar de nabij gelegen Mossman Gorge gaan in Mossman. Hier volg je een duidelijke route tussen de bomen waar je wel een middagje zoet mee bent. Onderweg kom je veel andere mensen tegen die rondwandelen, stroompjes, rotsen, watervallen, hangbruggen en gigantische bomen. Ook hier kom je genoeg informatiebordjes tegen over de omgeving en met name de Aboriginees, waar aan het land is teruggegeven. Alleen zij mogen het gebied betreden buiten de paden.

Tropisch Noord-Queensland is maar een fractie van het prachtige uitgestrekte land dat Australië is. Zelfs bovenstaande is maar een deel van wat er allemaal te doen valt in de omgeving van Cairns en Port Douglas. Het is ten zeerste aan te raden om hier een kijkje te nemen wanneer je in Australië of alleen al Queensland bent. Voor mij was het een onvergetelijke ervaring en kijkend naar de foto’s kan dat ook niet anders!

Ben jij al eens in Australië geweest?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather