De stad van twee continenten: Istanbul

Sultanahmet Moskee (Blauwe Moskee)

Istanbul: de stad van twee continenten. Maar wat een stad! Met ruim 14 miljoen inwoners is het een wereldstad en dat merk je. Overal waar je loopt of kijkt zie je mensen tot in de late avonduren. Horeca zijn dan ook tot diep in de nacht geopend. Niet verrassend dat deze stad op mijn verlanglijstje stond. Binnen 3,5 uur sta je in deze prachtige veelzijdige stad.
Een vriendin van me vond een mooie aanbieding en we hebben geboekt en stonden binnen 5 dagen op Turkse bodem. Klaar voor het avontuur.

Istanbul is een typische wereldstad waar oud en nieuw zich mixt, zowel in aanzicht als in traditie. Mensen lopen er modern of traditioneel bij.
Wat mij wel verbaasde is dat je als Europeaan en zeker als blonde vrouw enorm aangestaard wordt en vaker wordt aangesproken in de toeristische delen dan andere toeristen. Ik ben Turkije wel gewend maar had dit niet verwacht in deze wereldstad waar een grote mix aan verschillende mensen samenkomen. Vriendelijk bedanken of negeren helpt het beste, maar echt lastiggevallen wordt je niet.

Topkapi Paleis Museum

Topkapi IngangVlakbij ons hotel (ideale ligging) aan de Europese kant van de stad, Fatih, ligt op de punt aan zee het voormalige Topkapi Paleis, wat hedendaags fungeert als museum.

Het paleis was de residentie van de Osmaanse sultans en werd gebouwd in 1459 door Sultan Mehmet II. Het hele paleis is nog intact en wanneer je bij de ingang aankomt bevindt je je op een binnenplaats die nu dient als park. Hier kun je gewoon rondlopen, zitten en foto’s maken. Je ziet vanzelf de kaartverkoop aan de rechterkant van de ingang.

Maquette van het hele complexNa de ingang kom je op een grotere binnenplaats die leidt naar de vertrekken van de sultan, de harem, de bakkerij, hospitaal en de kwartieren van de soldaten.

De vele ruimtes zijn nu ingericht met kleding en sieraden van de voormalige sultans. Wat ons opviel is dat de gewaden zo groot waren! Pasten ze daar wel in? Ook was er een apart ingericht gedeelte met islamitische kunst. Dit waren vooral teksten en woorden uit de Koran, want afbeeldingen zijn niet toegestaan natuurlijk. Helaas was het overal binnen niet toegestaan om te fotograferen.
Wanneer je doorloopt naar de uiterste binnenplaats heb je prachtig uitzicht over de Bosporus met een horecagelegenheid. Helaas was het de hele dag ongelooflijk slecht weer (lees: stortregen, windvlagen) en hebben we niet overal de fut gehad om foto’s van te maken. 

Entree kost 30 Turkse Lira wat ongeveer 11 euro is. Voor de harem is een aparte ingang en een aparte ticket vereist. Dit kost 15 TL (5,5 euro). Deze hebben wij niet bezocht.
Bij de binnenplaats bij de ingang staat ook de Hagia Irene. Een oude Byzantijns kerk die na nooit als moskee is gebruikt na de val van Constantinopel (oude naam voor Istanbul). Deze kun je ook bezoeken voor 20 TL (ong. 7 euro).

Hagia Sophia

Hagia Sophia is op 5 minuten loopafstand van Topkapi Paleis en zeker de moeite waard om te bezoeken. Hagia Sophia werd gebouwd in de Byzantijnse tijd als kathedraal en werd in 1453 door sultan Mehmet II omgebouwd tot moskee, vandaar de minaretten aan vier kanten. In 1934 werd het in opdracht van Atatürk een museum.
Wanneer je het gebouw betreed zie je meteen de christelijke en islamitische invloeden. De Arabische tekens, de Europese architectuur en kleine aantallen prachtige mozaïeken waarin Bijbel-figuren staan afgebeeld. Het gebouw is sfeervol verlicht en nodigt je uit tot het bekijken van elk hoekje al is er feite vrij weinig te bekijken.Het gebouw heeft een wenteltrap naar boven  vanwaar je vanaf de bovenste balustrades naar beneden kan kijken.

Ook het bezoeken van dit monument kost wat. 20 TL om precies te zijn. Dit is ongeveer 7 euro. Het geld wordt onder andere gebruikt voor restauratie van het gebouw.

 

Sultan Ahmetmoskee (Blauwe Moskee)

Wellicht de bekendste en terecht(!) mooiste bezienswaardigheid in Istanbul. De bekende blauwe moskee heeft als enige moskee ter wereld zes(!) minaretten.

Sultan Ahmet I gaf na zijn aantreden als sultan de opdracht voor de bouw van deze moskee. Om zijn rijkdom te laten zien liet hij extra veel minaretten bouwen, waar hij nog veel commentaar op zou krijgen.

De moskee zelf is overigens niet blauw maar grijs, maar dankt zijn bijnaam aan de blauwe tegels die te zien over het gehele interieur. De tegels zijn hand-beschilderd en niet geheel blij overigens.
Het bezoeken van de moskee is gratis, omdat de moskee gewoon in gebruik is. Een donatie bij de uitgang is gewenst. Er zijn wel strikte en beperkte bezoekersuren die om de gebedsdiensten heen worden gepland. Betreden van de moskee mag, als vrouw zijnde, alleen met bedekt hoofd en benen en schoenen zijn voor niemand toegestaan.
Kom op tijd wanneer je de moskee wil bezoeken. Het liefst minimaal 15 minuten voor het bezoekuur, zodat er genoeg tijd is om uw kleding in orde te maken en naar binnen te kunnen. Er is namelijk grote belangstelling.
Eenmaal binnen mag je als bezoeker alleen in het voor bezoekers afgezette gedeelte komen. Wel kun je de biddende mensen zien. Mensen die komen om te bidden mogen namelijk vrij in en uit lopen.

Door het korte aantal dagen, incl. vertrek en aankomst, hebben wij niet alles kunnen zien in Istanbul. Zo hebben we de Aziatische kant niet gezien, wat wel jammer is.
Wel hebben we nog een boottocht gemaakt over de Bosporus gemaakt, die erg de moeite waard was. We vertrokken in zuidelijke richting en deden 2 uur over de gehele tocht. Een uur heen en één uur terug. Ook dit kostte ongeveer 30 TL (11 euro).
De Grand Bazaar hebben we ook nog willen opzoeken maar die bleek dicht te zijn op zondag. Enige dag in de week. Erg balen.
Wel zijn we nog door de Egyptische Bazaar gelopen. Vrij klein, maar wel knus en een leuke bezienswaardigheid.

Tot slot wilde ik graag nog kwijt dat je je moet voorbereiden op een aantal keren per dag oproep tot gebed. Ik had geen idee dat dat ook gebeurde in Istanbul (stom misschien?) en schrok me toch wel het heen en weer de eerste keer dat ik het hoorde.
Zo ook om 6 uur in de ochtend toen ik heerlijk lag te slapen. Maar eerlijk is eerlijk, ik stoorde me er niet aan en vond het eigenlijk wel zijn charme hebben.

Heb ik je al enthousiast gemaakt om Istanbul te bezoeken?
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *