Cultuurverschillen; een wereld van verschil

20160107_145222

Excuses voor de vertraging van dit artikel, maar beter laat dan nooit 😉

Wanneer je reist krijg je er ongetwijfeld mee te maken: cultuurverschillen. Voor sommigen een verschrikking, voor anderen een verrijking. Verschillen in cultuur komen neer op gedrag, gewoontes, tradities, religie, taal en zelfs gebaren. Verschillen zullen er altijd zijn.
Het besef hebben van cultuurverschillen wanneer je naar een ander land gaat kan belangrijk zijn. Dit kan zijn voor vakantie, stage, werk of omdat je bij je partner intrekt.

Zelfs in Nederland, niet alleen tussen autochtonen en allochtonen, maar ook tussen Nederlanders zelf zijn veel culturele verschillen te vinden. Friezen zullen er verschillende tradities op na houden vergeleken met de Limburgers. Denk aan carnaval of de taal. Zo is een tút in Limburg een plastic tasje en een Friesland een kus. Dit kan natuurlijk grappige situaties veroorzaken als men geen rekening met elkaar houdt.

Zo moet je, zeker met handgebaren, uitkijken in het buitenland. Zo is de wijsvinger en duim op elkaar houden in veel landen een gebaar voor ‘oke’ of ‘prima’, maar in bijv. Turkije is het een obsceen gebaar. In delen van Zuid-Europa is het net zo erg als een middelvinger opsteken.
Twee vingers in de lucht is een vredesteken in westerse landen, maar in de Engelstalige talen (m.u.v. de V.S.), betekent het hetzelfde als een middelvinger. Oppassen daarmee dus.

Niet alleen met gebaren kunnen er misverstanden ontstaan, maar ook door gedrag. Zo is het in Nederland vreselijk onbeleefd om te slurpen tijdens het eten. In tegenstelling tot Japan. Daar geef je er mee aan dat je het lekker vind. Tevens koel je je hete noedels ermee af. Handig!
In China is het bijvoorbeeld onbeleefd om je bord leeg te eten. Hiermee laat je eigenlijk weten dat de host je niet genoeg eten heeft gegeven. Het beste is dan ook om een klein beetje eten achter te laten op je bord. Je host zal begrijpen dat je zó vol zat dat je dat laatste beetje niet meer op kon eten.

Voor veel mensen zijn bepaalde gewoontes raar of onbegrijpelijk, maar dit kan andersom ook zo opgevat worden. Slurpen is voor ons vreselijk vies om aan te horen. In Japan vinden ze het logisch dat men zijn gehemelte niet wil verbranden.
Wanneer iemand in Nederland zwaar verkouden is, vinden we het niet erg als deze persoon zijn neus wil snuiten. In Turkije denkt men daar anders over. Dergelijke dingen hoor je privé te doen.
Het is dus erg belangrijk om ‘open-minded’ te zijn wanneer je te maken hebt met mensen uit een andere cultuur. Zelfs met westerse culturen. Wij, Nederlanders, zijn erg direct. Wanneer we ‘ja’ zeggen bedoelen we ook ‘ja’. Ook zo met ‘nee’ en ‘misschien’. In Engeland is het zo dat ‘misschien’ meestal ‘nee’ betekent en een uitnodiging om te komen eten wanneer je elkaar net kent, niet betekent dat je binnenkort langs kan komen voor een hapje, maar eerder vriendelijkheid.

Waar mensen reizen, zullen ook relaties ontstaan. In multiculturele relaties is communicatie erg belangrijk, zowel in vriendschappelijke als romantische relaties. Waarom reageert iemand zoals hij/zij reageert? Wat bedoelt men nu precies? Praat daar goed over.
In romantische relaties kan het een groter struikelblok zijn. Bespreek wat je belangrijk vindt in een relatie, maar ook in de toekomst, zodat je beide weet wat je aan elkaar hebt en wat je van elkaar kan verwachten. Al het bovenstaande kan aan bod komen, maar wat echt een breekpunt in een relatie kan zijn is religie. Met verschillende religies komen ook verschillende opvattingen en principes. En deze zijn lastig om te veranderen. Net zoals jouw principes en opvattingen niet zomaar te veranderen zijn. Sommigen vinden het erg belangrijk om hun toekomstige kinderen op te voeden met hun geloof. Wanneer jij zelf ook gelovig of niet gelovig bent, dan kan dit enorm botsen. Als niet-gelovige kun je nog inschikken, heb je een ander geloof dan wordt het al wat moeilijker. Wellicht kun je tot een middenweg komen en er afspraken over maken.
In het begin is een relatie altijd spannend en nieuw en heb je het gevoel alles te kunnen doorstaan samen, totdat het serieus wordt. Leer elkaar daarom goed kennen alvorens je grote stappen gaat zetten!

Sowieso kun je één ding zeggen over cultuurverschillen: het houdt het interessant! 🙂

Heb jij weleens te maken gehad met cultuurverschillen?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *